HomeNieuwsBedrijven en personenCodivex realiseert eerste project conform Turkse ITS wetgeving

Codivex realiseert eerste project conform Turkse ITS wetgeving

codivex-1

Daar de farmaceutische producten die in Turkije verkocht worden reeds in januari 2010 voorzien moeten worden van datamatrixcodes, worden nu concrete projecten gelanceerd. Turkije gaat een stap verder dan Frankrijk op vlak van wetgeving en implementeert niet alleen de datamatrix met vaste velden zoals lotnummer, GTIN code en vervaldatum maar ook een unique carton number en een volledige aggregatie.

codivex-logoConcreet wil dit zeggen dat er op elke verpakking een datamatrix komt met een unieke code en dat men moet weten welke unieke codes in welke bundelverpakking zitten, welke bundelverpakkingen er in een omkarton zitten en welke omkartons er op een pallet staan om een volledige traceability te kunnen garanderen voor anti-counterfeiting doeleinden en voor een betere coördinatie van eventuele terugroepacties.

De serienummers werden in dit geval door de eindklant in België aangekocht en komen in SAP te staan. Vanuit SAP gaan de serienummers via de Pharmacontrol Pilot overkoepelende software naar een inkjet printer die de gegevens op de enkelverpakkingen print. Na de print controleert een PCE minismart camera de leesbaarheid van de datamatrixcodes.  Echter is er in deze fase nog geen terugkoppeling naar de Pharmacontrol Pilot. De slecht gecodeerde kartons worden via een perslucht uitwerpstation uitgestoten. De goed gecodeerde kartons komen dan in een bundelverpakking en daar gaat een PCE megapixelcamera alle codes tegelijk controleren als de bundelverpakking compleet is en gaat de codes die gelezen en gedecodeerd zijn, doorsturen naar de Pharmacontrol Pilot. Deze verwerkt de gegevens en slaat de gegevens op.

Zo weet men precies welke serienummers er in welke bundelverpakking zitten. De PCE Pilot stuurt daarop een print & apply systeem aan die een etiket gaat genereren voor de bundelverpakking. Indien een datamatrixcode toch niet leesbaar zou zijn, wordt de hele bundelverpakking uitgestoten en kan een operator eventueel met een handscanner verpakkingen die toch correct zijn terug in het systeem inboeken, zodat niet de complete bundelverpakking weggegooid dient te worden.

De data van de bundelverpakkingen worden dan opnieuw ingelezen met een PCE laserraster scanner om dan en pallet etiket te genereren als het pallet compleet is. De geprinte en uitgelezen data worden telkens opgeslagen in de Pharmacontrol Pilot en teruggestuurd naar SAP en via SAP naar het Turkse ministerie voor gezondheid. Deze laatste fase waarin de gegevens ook naar de overheid gaan, stond echter nog niet op punt.

codivex-2
Bram Leys en Rudi van Laer

Voor meer informatie:
Rudi van Laer
Codivex bvba
Scherpstraat 42
B-2340 Beerse (België)
T +32(0)14 70 77 63
F +32(0)14 70 81 10
www.codivex.be
info@codivex.be