HomeNieuwsVerpakkingenCoca-Cola pakt verpakkingsafval aan en realiseert positieve verandering

Coca-Cola pakt verpakkingsafval aan en realiseert positieve verandering

Bij de Coca‑Cola Company realiseren we ons dat de wereld te kampen heeft met een probleem van verpakkingsafval, en als een van 's werelds grootste frisdrankproducenten moeten we onszelf voortdurend uitdagen om positieve verandering teweeg te brengen. Onze wereldwijde omvang stelt ons in staat om te pleiten voor verandering in de hele industrie en tegelijkertijd onze ecologische voetafdruk in Nederland te verkleinen.

In 2018 hebben we onze ‘World Without Waste' strategie gelanceerd, volgend op alles wat al was gedaan op het gebied van verduurzaming van verpakkingen, maar met nog ambitieuzere doelstellingen om verpakkingsafval aan te pakken en te streven naar een circulaire economie. Het ultieme doel is om de levenscyclus van verpakkingen te transformeren, van ontwerp en productie tot hergebruik en inzameling.

Ons doel is om tegen 2030 minstens 25% van ons wereldwijde volume in hervulbare/retourneerbare glazen of plastic flessen, of in fonteindispensers met herbruikbare verpakkingen te verkopen. Bovendien ondersteunen we de duurzame verpakkingsstrategie van UNESDA, met de ambitie om PET-flessen te produceren die in de EU tegen 2025 minimaal gemiddeld 50% gerecycled PET bevatten. In Nederland hebben we dit al weten te realiseren en bestaat sinds eind 2021 ons hele flessenassortiment uit 100% gerecycled PET (exclusief dop en etiket).

We hebben al innovatieve oplossingen toegepast. Doppen zijn geïntegreerd in ons flesontwerp, zodat de dop aan de fles blijft zitten na opening, om te voorkomen dat deze als zwerfafval belandt en om het gemakkelijker te maken om zowel fles als de dop te kunnen inzamelen voor recycling. In Nederland is op dit moment 98% van de flessen aangepast en volgt de overige 2% spoedig in feburari 2024.

Bovendien zijn Sprite-flessen en andere in ons assortiment eerder al veranderd van groen naar transparant, om het gebruik van gekleurd rPET in onze verpakkingen te verminderen en zo onze flessen gemakkelijker recyclebaar te maken.

We investeren ook in nieuwe ontwerpen om de hoeveelheid verpakking die we gebruiken te verminderen, zoals lichtere flessen en het verminderen van de materialen die we gebruiken bij het inpakken en verzenden naar winkels. Op de lange termijn kijken we naar verschillende manieren om onze dranken bij consumenten te bezorgen, zoals met hervulbare verpakkingen en dispensed oplossingen.

Circulariteit kan niet op eigen gelegenheid bereikt worden. Het vereist niet alleen daadkrachtige actie van bedrijven zoals het onze, maar ook samenwerking met overheden en beleidsmakers, naast progressieve denkers binnen onder andere industrieorganisaties, de publieke sector en de bredere samenleving.

In 2022 zijn we een strategische partner geworden van de Ellen MacArthur Foundation, een zeer gerespecteerde organisatie die zich inzet om bedrijven richting een circulaire economie te versnellen.

Als wereldwijde partner van de stichting werken we samen met industrieleiders uit belangrijke sectoren, delen we middelen en oplossingen en vormen we een gezamenlijk front. In Nederland voeren we ook gesprekken met dergelijke partijen tijdens onze OPEN Real Talk sessies.

Terwijl we doorgaan met onze ‘World Without Waste' strategie, blijven we toegewijd aan het bewerkstelligen van positieve verandering en het aanpakken van het dringende probleem van verpakkingsafval, zowel wereldwijd als in Nederland. Dit is slechts het begin van de reis en er is nog veel te doen. We zijn vastbesloten om onze inspanningen uit te breiden, innovatieve stappen te zetten en collectieve actie aan te wakkeren om het probleem van verpakkingsafval aan te pakken.

www.coca-cola.com