HomeNieuwsVerpakkingenCoca-Cola is vanaf nu verkrijgbaar in minimalistische kartonnen verpakking

Coca-Cola is vanaf nu verkrijgbaar in minimalistische kartonnen verpakking

Vanaf deze week zijn de 250 ml multipacks blik van de merken Coca-Cola, Fanta, Sprite en Fernandes in de supermarkt verkrijgbaar in een nieuwe minimalistische kartonnen verpakking. Met deze stap bespaart Coca-Cola in Nederland jaarlijks 350.000 kilo nieuw plastic en wordt de bestaande omverpakking van plastic krimpfolie vervangen door karton. Het bedrijf investeerde ruim 14 miljoen euro in een nieuwe bliklijn en verpakkingsmachine in de lokale fabriek in Dongen.

De minimalistische kartonnen verpakking, genaamd KeelClip, is 100% recyclebaar en heeft het FSC-mix keurmerk, het keurmerk voor karton van verantwoorde herkomst. De nieuwe omverpakking beperkt het kartongebruik tot een minimum. Daarnaast heeft de verpakking als voordeel dat de blikjes volledig zichtbaar zijn. Dat biedt gemak voor de consument en duidelijke herkenning op het schap. Coca-Cola zet deze innovatieve stap samen met Graphic Packaging International, de ontwikkelaar van de KeelClip technologie. De innovatieve verpakking heeft inmiddels verschillende verpakkings- en designprijzen gewonnen, waaronder de European Carton Excellence Awards 2020 en de ‘Runner-up' NL Packaging Awards 2020.

De introductie van de KeelClip was aangekondigd door Coca-Cola in Nederland voor de eerste helft van 2020. Covid-19 zorgde voor internationale reisbeperkingen die impact hadden op de beschikbaarheid van buitenlandse technici die werkten aan de finale afstelling van de productielijn in Dongen. De lijn is inmiddels in volle productie waardoor de nieuwe verpakking vanaf heden overal verkrijgbaar is in het winkelschap.

Deze stap is onderdeel van een bredere strategie vanuit het duurzaamheidsactieplan This Is Forward als het gaat om het verduurzamen van verpakkingen, waarbij de focus gericht blijft op het verminderen van de milieu impact van verpakkingen. Eerder kondigde Coca-Cola in Nederland een volledige overstap aan op flessen gemaakt van 100% gerecycled plastic. Met deze stap is het niet langer nodig om nieuw plastic te gebruiken bij het maken van nieuwe flessen. In oktober zijn alle kleine plastic flesjes overgegaan, gevolgd door alle grote plastic flessen in 2021. Jaarlijks bespaart Coca-Cola in Nederland hiermee ruim 10.000 ton nieuw ‘virgin’ plastic.

www.cocacolanederland.nl