HomeNieuws "CO2 onder druk in combinatie met gasverpakking effectief tegen micro-organismen"

“CO2 onder druk in combinatie met gasverpakking effectief tegen micro-organismen”

universiteit-gent-frank-devlieghereCO2 onder druk kan uitgroeien tot hét alternatief voor hittebehandeling van vloeistoffen als het wordt gecombineerd met MAP-verpakking en lage pH, om micro-organismen te inactiveren en de houdbaarheid te verlengen. Onderzoekers van de universiteit van Gent onder leiding van professor Frank Devlieghere (foto) deden veel onderzoek aan toepassing van CO2 onder druk (HP CO2).

HP CO2 is, zo meldt Food Holland op haar website naar aanleiding van een artikel van Food Production Daily, interessant omdat er een lagere temperatuur nodig is dan hittebehandeling, en een tien keer lagere druk dan hoge druk processing (HPP). CO2 is bovendien niet toxisch en niet duur, en de techniek wordt als milieuvriendelijk beschouwd, aldus Devlieghere. Volgens de Belgische onderzoekers is HP CO2 behandeling meest effectief bij hittegevoelige vloeistoffen zoals vloeibaar ei en vruchtensappen. Bij ei zijn de voordelen ook dat de typische hitteproblemen zoals aankoeken van leidingen en afname van voedingswaarde achterwege blijven bij CO2-behandeling.

Beperkingen

Beperking van HP CO2 is wel dat het alleen bij batch processing toegepast kan worden, omdat continue toepassing zeer dikke vaten en hoge kosten zou vergen om de druk hoog genoeg te houden om alle bacteria te doden. CO2 is niet bruikbaar bij vaste en visceuze voedingsmiddelen waar CO2 onvoldoende in kan doordringen. Andere beperking is dat bepaalde microben na herhaalde behandeling resistenties vertonen. Ook is grondige desinfectie van apparatuur tussen behandelingen nodig.

Combinatie effectief

De onderzoekers vonden goede resultaten van een gecombineerde behandeling. Een milde behandeling met HP CO2 in combinatie met gasverpakking met CO2 en een lichte verlaging van de pH tot 7 á 6,5 leidde tot verbeterde voedselkwaliteit en verlengde houdbaarheid. De hogedruktechniek HPP wordt inmiddels regelmatig toegepast, met 38 installaties in Europa en 80 in de Verenigde Staten. De mildere techniek HP CO2 is nog amper doorgedrongen tot de industrie, maar de onderzoekers verwachten er veel van.

Bron: Food Production Daily/Food Holland