HomeNieuwsCBL: Brusselse bureaucraten willen grip op etiket

CBL: Brusselse bureaucraten willen grip op etiket

Het CBL zit niet te wachten op nog meer voorschriften voor etiketten zoals opgesteld in de nieuwe etiketteringverordening. Morgen stemt het Europees Parlement op de verordening. Al eerder liet de Consumentenbond weten graag een verkeerslicht op de etiketten van voedselproducten te zien. Dat is zelfs een aanvulling op de verordening. Volgens het CBL kunnen supermarkten beter oordelen wat de consument wel of niet wil. Samen met andere Nederlandse stakeholders heeft het CBL een brief namens ‘BV Nederland’ gestuurd aan het Europees Parlement.

Oorsprong

De commissie wil de vermelding van het land van oorsprong voor onder andere vlees, zuivel en groente en fruit verplichten. Vlees krijgt zelfs te maken met een vermelding van waar het dier geboren, opgegroeid en geslacht wordt. Volgens de belangenbehartiger is eerder gebleken dat consumenten met deze informatie niets wijzer worden over de veiligheid of kwaliteit van het product. Het land van herkomst zegt niets over de wijze van productie van het product.

Controleren

De declaratie van calorieën moet in de rechterbenedenhoek in een ingekaderd vakje met een minimale lettergrootte van 3 mm. Die vakjes moet de VWA controleren met liniaal en vergrootglas, stelt de CBL.

Extra verplichtingen levert extra bureaucratie op en de kosten komen volgens het CBL uiteindelijk terecht bij de consument.

Bron: VMT Online (www.vmt.nl)
Foto: Distrifood