HomeDossiersDuurzaamheidBrightlands leidt consortium naar een volledig recyclebare stazak

Brightlands leidt consortium naar een volledig recyclebare stazak

In Geleen legt een consortium van bedrijven en kennisinstellingen zich toe op de ontwikkeling van volledig recyclebare steriliseerbare stazakken voor soepen en sauzen en andere ‘natte' voedseltoepassingen. Dat is uniek in de wereld, want recyclen is nog niet mogelijk door de vele eigenschappen waaraan deze verpakkingen voor natte voedseltoepassingen moeten voldoen. Brightlands Materials Center brengt deelnemers uit de hele waardeketen samen om hier een oplossing voor te vinden. De opgedane kennis wordt wereldwijd gedeeld, zodat voedselproducenten in de toekomst gebruik kunnen maken van circulaire verpakkingen.

Voor verbetering van recyclebaarheid dienen mono-materiaal verpakkingen ontwikkeld te worden; verpakkingen die bestaan uit één materiaalsoort. “Er bestaan momenteel al zogenaamde mono PP stazakken , vertelt Caroli Buitenhuis, Business & Concept Developer Circular Packaging bij Brightlands Materials Center – TNO. “Maar deze voldoen in praktijk nog niet aan de strenge eisen voor het verpakken soepen en sauzen. Het probleem bij PP stazakken is nu nog dat het recyclaat daarvan niet voor nieuwe voedselverpakkingen ingezet kan worden. Daarom is het belangrijk om de mogelijkheden met betrekking tot PET stazakken te verkennen. PET, bekend van petflessen voor o.a. frisdrank, is in principe weer terug te recyclen in voedselveilige verpakkingen.”

Harold Gankema, Programma Manager Circular Packaging bij Brightlands Materials Center – TNO legt uit wat het consortium gaat doen: “We ontwikkelen zowel een stazak geheel op basis van PP, maar daarnaast ontwikkelen we óók een stazak geheel op basis van PET. Dit laatste is uniek in de wereld want steriliseerbare stazakken op basis van PET bestaan nu nog niet.”

Door de Europese doelstellingen op het gebied van circulariteit, worden merkeigenaren en retailers gedwongen om recyclebare verpakkingen te gebruiken. Het recyclaat moet bij voorkeur weer voor nieuwe verpakkingen ingezet kunnen worden. Bij de huidige stazakken voor ‘natte’ voedseltoepassingen die gesteriliseerd dienen te worden, is dit nog niet het geval. Er wordt nu nog een combinatie van verschillende materiaalsoorten gebruikt om te voldoen aan onder andere houdbaarheid, steriliseerbaarheid, waterdamp- en zuurstofdoorlaatbaarheid. Hierdoor is recycling is niet mogelijk, echter op korte termijn wél een vereiste van de overheid.

Het consortium gaat in februari 2022 van start en resultaten worden vóór eind 2023 gepresenteerd. Door de specialistische kennis uit dit project te delen met de voedsel- en verpakkingsindustrie draagt het bij aan een groter geheel; een circulaire economie. Binnen het consortium werken partijen samen uit het productieproces, retail leveranciers en kennisinstellingen: grondstofleveranciers Indorama en Sabic, folieproducenten Dupont Teijin Films en Oerlemans Packaging Group, merkeigenaren en retail leveranciers Greenyard Prepared en Four Seasons Food, kennisinstelling Zuyd Hogeschool en onderzoekscentrum Brightlands Materials Center.

www.brightlands.com