HomeNieuwsBedrijven en personenBouw nieuwe productielocatie Qimarox gaat nieuwe fase in

Bouw nieuwe productielocatie Qimarox gaat nieuwe fase in

Met de onthulling van het bouwbord aan de Bellstraat 6 gaat Qimarox een nieuwe fase in. Met de nieuwe productielocatie op Lorentz III willen wij – producent van productliften en palletiseermachines – de komende jaren verder groeien.bouwbord nieuwbouw qimarox

Vier jaar geleden ontstonden de eerste plannen voor uitbreiding. In 2021 is de grond aangekocht en de stroomvoorziening aangevraagd. De kabels voor de zware aansluiting liggen er inmiddels, de sleuven zijn gegraven en de verharding is aangebracht. De bekisting is getimmerd en de fundering wordt eerdaags gestort. Anderhalve week geleden is de voorbereiding begonnen, de onthulling van het bouwbord was donderdag 7 december de symbolische start. Rond de bouwvak in juli 2024 is de verwachte oplevering.

Het bouwen gebeurt in eigen beheer. Drees Timmer is de bouwadviseur samen met bouwbegeleider Marius den Besten. Er wordt gewerkt met verschillende lokale partijen als onderaannemers. Zo wordt het grondwerk gedaan door Gebroeders Van de Beek uit Ermelo en de wanden aangebracht door Kok Dak & Wand uit Uddel. Beton en staal komen van verder weg. De aanbesteding voor de installaties loopt nog. “Hierover zijn we met verschillende lokale partijen in gesprek.”

Trots
Bij de onthulling bedankt Pieter wethouder Martijn Pijnenburg voor de ‘fantastische medewerking’ van de gemeente. De wethouder economie en bedrijventerreinen feliciteert hem en is trots op Qimarox. “Het was hier een tijdje terug op Lorentz III nog een kale vlakte, maar er verrijzen hier gigantische gebouwen. Ook van Qimarox komt hier iets moois te staan. Het maakt me trots dat zo’n innovatief, sociaal en betrokken bedrijf met technisch geschoold personeel hier uitbreidt met een duurzaam pand en vanuit Harderwijk de hele wereld bedient.”

Qimarox is producent van productliften, verticaalsorteerders en stapelrobots en heeft van deze productgroepen een compleet programma. Jaarlijks leveren wij aan 350 integratoren wereldwijd in 80 landen. De marktsegmenten zijn logistiek, automotive, food en vertical farming.

“Onze klanten integreren onze producten in hun totale systeem. Zo leveren wij aan Bol.com sorteerliften voor hun magazijn, liften aan Vanderlande, een bedrijf dat marktleider is in bagageafhandeling, o.a. op Schiphol. Onze liften gaan overal heen, naar grote merken als Coca Cola, Amazon en Nike. Maar ook aan een Franse integrator die het systeem neerzet bij K-Parts, even verderop aan de Nobelstraat, en bij Nestle in Nunspeet. Onze liften en machines staan in de diepvriesbranche en bij Aviko friet.”

In ontwikkeling is de vertical farming, dit is de vervanging van glastuinbouw. Groente, zoals slaplantjes, gaan omhoog en worden in het groeiproces van licht voorzien. “Dit zorgt voor energie- en oppervlaktebesparing. Het gebeurt al in New York en dit is de toekomst.”
Alle producten die worden uitgeleverd worden gevolgd door datatracking. Zo weet Qimarox wanneer er storingen zijn of onderhoud nodig is. “We kunnen meekijken door camerasystemen en op afstand problemen oplossen.”

De locatie aan de Nobelstraat blijft kantoor en showroom (demoruimte), de productie gebeurt nu elders op het industrieterrein. “We groeien als Qimarox ieder jaar met 20%, de omzet is nu 23 miljoen en in personeel zijn we de afgelopen vier jaar verdubbeld naar 130 medewerkers nu. We huren nu drie panden; twee aan de Anthony van Leeuwenhoekstraat en één aan de Fahrenheitstraat. Dat is in totaal 3000 m2 aan ruimte, maar het is bizar dat we de productie hier nog voor elkaar krijgen, want we hebben echt ruimtegebrek.”

Op Lorentz III kan Qimarox de verwachte groei verder realiseren. “We hebben 3,2 hectare grond van de gemeente Harderwijk gekocht. Hier kunnen we zeven hallen neerzetten. De eerste fase bestaat uit twee hallen van in totaal 6.400 m2. Dit is in totaal 80 bij 80 meter; de productiehallen zijn 40 bij 60 meter met daar tussen een corridor voor de vrachtwagens. Het laden en lossen gebeurt in het pand zelf, om overlast te voorkomen.” De hallen zijn 15 meter hoog en kunnen in de toekomst worden uitgebreid naar 12 stuks. “Op de huidige locatie kunnen we zeven hallen neerzetten. We hebben nog 4 hectare in optie om nog verder door te kunnen groeien. We hebben grote plannen en dit is pas het begin.”

Het pand wordt duurzaam gebouwd, krijgt vloerverwarming en een klimaatsysteem. “Op de productielocatie worden vlakke, gelaserde platen gekant en met robots afgelast. Als ze gepoedercoat zijn, worden ze gemonteerd. Onze eigen liften komen in de poedercoatoven te staan. Dit warmtewisselsysteem van allerlei segmenten wordt 15 meter hoog. Boven is het 180 graden. Alles wat naar beneden gaat wordt verwarmd met de producten die omhoog gaan. Met dat systeem verwachten we 30% energie te besparen.”

www.qimarox.nl