HomeMachinesAandrijven en besturenBosch levert holistisch systeem voor verpakken van snackrepen

Bosch levert holistisch systeem voor verpakken van snackrepen

Gezonde tussendoortjes, waaronder een breed assortiment aan snackrepen, vliegen de winkels uit. Functionele ingrediënten hebben repen een nieuw en hip imago gegeven. Een aantal repen zijn tegenwoordig namelijk speciaal ontworpen om bepaalde gezondheidsaspecten te ondersteunen. Zo zijn er bijvoorbeeld notenrepen om de concentratie te verhogen, speciale repen voor moeders die borstvoeding geven met belangrijke mineralen zoals ijzer, jodium, zink en foliumzuur, en eiwitrijke repen voor sporters om spiermassa op te bouwen. Functionele repen zijn populair bij iedere generatie, omdat ze niet alleen lekker zijn, maar ook gezond.

De bewuste consument

Door de betere diagnose van voedselintoleranties en de nieuwsberichten over voedselschandalen nemen bijna alle leeftijds- en consumentengroepen de informatie op de verpakking door, van ingrediënten tot bereidingsprocessen, maar ook waar producten vandaan komen. Consumenten eisen vaker gezonde en natuurlijke ingrediënten en toevoegingen. Repen moeten niet alleen worden gemaakt met gezonde ingrediënten, maar ook worden geproduceerd en verpakt in een hypoallergene omgeving. Ook het soort verpakking speelt een rol bij de keuze van de consument in de supermarkt. Belangrijke consumenteninformatie moet duidelijk zichtbaar zijn en de verpakking moet van hoge kwaliteit zijn, het product langer vers houden en de kwaliteit van het merk weerspiegelen.

Klaar voor de repenstrijd

De verkoop van tussendoortjes, vooral repen, groeit gestaag. De productietijd is kort en de smaakvariatie haast oneindig. De fabrikanten moeten daarom telkens nieuwe, innovatieve repen op de markt brengen om hun marktdeel te behouden of vergroten. Voor optimale productiviteit en maximale flexibiliteit moeten fabrikanten de Overall Equipment Effectiveness (OEE) voor het hele systeem verbeteren, van reepproductie tot primaire en secundaire verpakkingen en eindverpakking. De reepproductie moet gericht zijn op lange productiegangen met uniforme kwaliteit. Dit is vooral van belang door het uitgebreide assortiment aan repen. Elke component moet flexibel zijn. Dit zorgt dat de machines snel kunnen worden ingesteld voor een ander product, zodat de reepproductie efficiënt blijft. Een breed assortiment vraagt om constante kwaliteit door middel van proceszekerheid. De ingrediënten worden voorzichtig en zorgvuldig afgemeten en gemengd. Apparatuur zoals de Bosch Contiline, die een homogeen mengsel maakt voor uiteenlopende doorvoersnelheden, is hierbij essentieel.

Verpakkingssysteem voor repen

Een hoge mate van OEE is gebaseerd op geïntegreerde systeemcomponenten zoals het verpakkingssysteem voor repen van Bosch. Na productie worden de repen via een gestroomlijnd proces in primaire, secundaire en eindverpakkingen verpakt. De constante snelheid van het systeem van 1500 producten per minuut zorgt voor optimale productiviteit. Naast snelheid is flexibiliteit ook steeds belangrijker. Een breed assortiment aan repen met verschillende maten en verpakkingen vraagt om verpakkingssystemen die snel kunnen worden aangepast. Het verpakkingssysteem voor repen van Bosch heeft een intelligente productinvoer, een uitermate flexibel automatisch verpakkingssysteem en een kartonneermachine die van boven wordt geladen met een gepatenteerd snelwisselsysteem voor verschillende maten dozen. Het levert maximale flexibiliteit in combinatie met een kleine voetafdruk.

Efficiënt hygiëneconcept

Zonder eenvoudige en snelle reinigingsprocessen is de productie van functionele voeding onmogelijk. Kruisbesmeting, vooral van allergenen zoals noten, moet worden vermeden. Het risico op verontreiniging is vooral hoog bij kleverige repen en producten met noten, waardoor reiniging essentieel is. Het streven is om stilstand voor schoonmaakprocedures tot een minimum te beperken. Er zijn twee bepalende factoren: zorgvuldige productverwerking en een hygiënisch systeemontwerp. Vloeiend en voorzichtig transport is hiervoor belangrijk. Dat voorkomt wrijving, terwijl afgeronde zijgeleiders breuken en uiteindelijk het ophopen van vuil in het systeem voorkomen. Geïntegreerde spoelsystemen kunnen bijvoorbeeld worden ingezet voor de reiniging van de transportbanden in het gehele productieproces. Dit zorgt voor minder stilstand doordat het reinigen van het systeem minder vaak en minder intensief nodig is. Wanneer het geïntegreerde reinigingssysteem voor transportbanden van Bosch Packaging continu in werking is, kan het systeem 30 dagen lang twee diensten van elk 12 uur draaien zonder stil te hoeven staan om volledig te worden gereinigd.

Voorbereid op de reep van de toekomst

De voordelen voor de fabrikant kunnen worden vergroot met een holistisch reepsysteem: hoge prestaties en beschikbaarheid, eenvoudige bediening, snelle omschakeling naar een andere maat, snelle reiniging, minimaal onderhoud en hoge opstellingsflexibiliteit. De combinatie van deze factoren zorgt voor een hoge OEE, die fabrikanten nog verder kunnen verbeteren met nieuwe Industrie 4.0-toepassingen. Het reepsysteem van Bosch Packaging Technology ondersteunt veranderingen van afmetingen via RFID-signalen (identificatie met radiogolven). Operators kunnen een RFID-lezer gebruiken om de componenten te herkennen en te vervangen wanneer het type reep veranderd dient te worden. Dit is efficiënter en voorkomt fouten. De procesgegevens en productieparameters zijn dan in werkelijke tijd beschikbaar op een gebruikersinterface (HMI) en op mobiele terminals, waardoor operators snel en nauwkeurig kunnen ingrijpen, zelfs voordat er een probleem optreedt. Industrie 4.0-toepassingen bieden essentiële ondersteuning voor de werknemers die het systeem bedienen en onderhouden en verhogen de bedrijfstijd.

Kijk voor meer informatie op www.boschpackaging.com.