HomeMachinesAandrijven en besturenBizerba optimaliseert processen bij Europe Retail Packing

Bizerba optimaliseert processen bij Europe Retail Packing

ABC Westland Agri & Food is een bedrijvenpark in het hart van het Westland, op steenworp afstand van de Rotterdamse haven, waar alle ketenspelers van de agri & food sector vertegenwoordigd zijn. Zo zijn er import- en exportbedrijven, sorteerbedrijven, pakstations, transporteurs, koelhuizen, telersverenigingen, dienstverlenende bedrijven en er is ook een groothandelscentrum voor de detailhandel en horeca. Van productie en import tot het eindproduct voor de consument. Op ABC Westland gebeurt het.

Partijen die elkaar aanvullen

ABC Westland Agri & Food is de spil in de internationale agri & food sector, maar ook sierteeltbedrijven en tuinbouwleveranciers maken gebruik van het ABC Westland terrein en haar faciliteiten. Deze sectoren groeien gestaag en maken een geïntegreerd deel uit van het bedrijvenpark.

Vier hands-on diensten onder één dak

Groenten en fruit zijn een aantrekkelijke categorie voor retailers. Marges zijn interessant, mogelijkheden groot. Daarom mag een retailer niets aan het toeval overlaten om alles uit die categorie te halen wat erin zit. Is het assortiment up-to-date? Voldoen kwaliteit en voedselveiligheid aan alle normen? Is de verpakking onderscheidend en het logistieke proces efficiënt? ERP is meer dan één partner. ERP is specialist op vier terreinen: Fresh Produce, Fresh Packer, Fresh Services en Fresh Concepts. Stuk voor stuk gebieden waarop ze onderscheidend zijn en meerwaarde leveren. Daarmee zijn ze een aantrekkelijk verlengstuk van de formules van de klanten. Temeer omdat klanten ERP kunnen inschakelen op de manier die het meest bij hun eisen en wensen aansluit. Als inkoper, als verpakker, als logistiek dienstverlener of als ontwikkelaar van concepten.

Procesoptimalisatie

Op het moment dat ERP met de oudere productielijnen met teveel storingen te maken kreeg, ging ERP zich oriënteren op vervanging van de bestaande apparatuur. Bij de oudere boven-etiketteerders moesten regelmatig de etiket-aanbrengmechanismes vervangen worden, waardoor de productie met regelmaat stil kwam te liggen. Aangezien er in de branche afgerekend wordt op aantallen stuks is optimalisatie van de productieprocessen een heel belangrijk thema binnen de productie van het bedrijf. De oplossing die Bizerba bood beschikt over een blaas-etiketteerder, waardoor het aantal storingen tot een minimum beperkt was.

Bedieningsgemak

Het totale personeelsbestand van ERP telt meer dan 250 medewerkers, waarvan drie kwart flexibele krachten zijn. Het betreft een multicultureel team, waar binnen diverse talen gesproken worden. ERP heeft een zeer breed assortiment en biedt een aantal verschillende diensten aan, waardoor flexibiliteit en snel om kunnen schakelen van wezenlijk belang is. De GLM-I-serie van Bizerba laat zich heel gemakkelijk bedienen, zeker in vergelijking tot de machines van een concurrent, die voorheen gebruikt werden. Er zijn nu meerdere medewerkers in staat om de machine opnieuw in te stellen, als er een andere productierun aankomt. Deze taak van de productieleiders kan dus makkelijk overgedragen worden bij afwezigheid, wat tot een megabesparing op overuren geleid heeft.

Kwaliteit is nummer 1

Als BRC, IFS, QS en SKAL gecertificeerd bedrijf vindt ERP dat het kwaliteitsniveau nummer 1 is. Tijdens de afwegingen en vergelijkingen met andere leveranciers heeft men bij aanschaf voor Bizerba gekozen, wetende dat de initiële investering hoger was ten opzicht van andere aanbieders. Aangezien de GLM-I-serie van Bizerba met gemak de gewenste snelheden haalt in productie, de afwerking van de apparatuur uitermate robuust is en ERP inzag dat een optimaal proces tot kostenbesparingen zou leiden, is bewust voor Bizerba gekozen. Na enkele jaren ervaring met de GLM-I van Bizerba is ERP tot de conclusie gekomen, dat de GLM-I-maxx 150 van Bizerba “de Rolls Royce onder de weeg- en etiketteersystemen is”.

Minder waste

Door de machines die in lijn staan te koppelen aan Bizerba BRAIN industriesoftware, heeft ERP overzicht en de mogelijkheid om op afstand het proces te controleren. BRAIN DataMaintenance is Bizerba’s data-onderhoudspakket, waardoor het bijhouden van de artikeldata kinderspel wordt. Teksten kunnen eenvoudigweg vanuit Word of Excel worden geïmporteerd, barcodestructuren ontworpen volgens de nieuwste verordeningen en specifieke machinedata eenvoudig op afstand bijhouden. In combinatie met het BRAIN Label Designer kunnen ook de lay-outs met daaraan gekoppelde logo’s gericht aan de machines worden verstuurd. Voorprinten van etiketten is dus niet meer noodzakelijk. Bij wijzigingen is het daardoor mogelijk om de totale productierun te onderbreken, zonder dat er voorbereide etiketten verloren gaan. De toegenomen flexibiliteit heeft dus een afname aan waste als gevolg gehad.

Zou ERP, op een schaal van 1 (slecht) tot 10(uitstekend), Bizerba aanbevelen aan andere AGF dienstverleners?

We zijn nooit zo van de tienen in het algemeen, maar Bizerba krijgt zeker een 8 of 9. Vanaf het lokaliseren van de initiële vraag tot de offerte, waarbij op maat een oplossing gezocht werd voor de problemen die speelden binnen ERP zijn we zeer tevreden. Ook een goede klik met de accountmanager en de service technici die ons in een rustige periode feilloos door onze strakke planning heen geloodst hebben, zodat de nieuwe lijnen niet tot productiestops hebben geleid. En tot slot alle lof voor de 2 daagse training voor management en personeel om tot een optimaal gebruik van de applicaties te komen.

Kijk voor meer informatie op www.bizerba.nl.