HomeNieuwsBisfenol A binnenkort verboden in Belgische voedselverpakkingen voor kinderen tot 3 jaar

Bisfenol A binnenkort verboden in Belgische voedselverpakkingen voor kinderen tot 3 jaar

In België mogen verpakkingen van voedingsmiddelen voor kinderen van 0 tot 3 jaar vanaf 1 januari 2013 niet langer de chemische stof bisfenol A bevatten. Dergelijke verpakkingen mogen vanaf dan niet meer geproduceerd of verkocht worden. Het gaat om een uitbreiding van het verbod op de verkoop van zuigflessen met bisfenol A. Dat geldt sinds juni 2011.

Bisfenol A wordt onder meer gebruikt bij de productie van de kunststof polycarbonaat en kan op die manier aanwezig zijn in bijvoorbeeld borden, drinkbekers, kopjes en bestek in plastic. Er bestaat heel wat onzekerheid over de veiligheid van de stof. “Rekening houdend met de bestaande onzekerheid wat de toxiciteit van bisfenol A betreft, beveelt de Hoge Gezondheidsraad in het raam van het voorzorgsprincipe aan om de blootstelling van jonge kinderen aan bisfenol A zo laag mogelijk te houden”, zo stond al in november 2010 in een aanbeveling van de Hoge Gezondheidsraad.

Het Staatsblad bevestigt de datum van inwerkingtreding die begin dit jaar vooropgesteld was, toen Kamer en Senaat het wetsontwerp goedkeurden.

Bron: Staatsblad/DeMorgen.be