HomeNieuwsBiohof Niedermayer kiest voor verwerkingslijn van Sormac

Biohof Niedermayer kiest voor verwerkingslijn van Sormac

sormac

Weelderige groene velden en lieflijke dorpjes, afgewisseld met bossen en lage heuvels met een wijds uitzicht over de omgeving. Dat is het landschapsbeeld in het ‘Weinviertel, het ‘Wijnkwartier’. Het is één van de vier kwartieren van Neder-Oostenrijk, samen met het Waldviertel, het Mostviertel en het Industrieviertel. Bij het stadje Hollabrun, aan de westrand van het Weinviertel, ongeveer veertig kilometer ten noordwesten van Wenen, ligt het dorpje Aspersdorf. Daar ligt Biohof Niedermayer, waar op biologische wijze aardappelen worden verbouwd.

sormacDe boerderij wordt gedreven door Martina Niedermayer: “Op onze boerderij worden al door verschillende opeenvolgende generaties aardappelen verbouwd. We bevinden ons hier in het belangrijkste aardappelgebied van Oostenrijk. De status ervan wordt nog versterkt door het idee van de ‘Genuss Region’, een concept waarmee de aandacht wordt gevestigd op lokale en regionale Oostenrijkse specialiteiten.” 

Traditie en techniek

Om de kwaliteit van de zorgvuldig, op biologische wijze geteelde aardappelen van het veld via opslag en verwerking over te brengen naar de keuken en uiteindelijk het bord van de consument, zijn de modernste hulpmiddelen onontbeerlijk. “Enerzijds omdat consumenten steeds meer kwaliteit eisen, anderzijds omdat er een toenemende vraag is naar geschilde en voorbewerkte aardappelen”, aldus de directie Martina en Johannes Niedermayer.

Om aan die vraag tegemoet te komen, is bij Biohof Niedermayer recent een nieuwe hal gebouwd waar de aardappelen van eigen teelt worden opgeslagen, voorbewerkt en verwerkt. Sormac heeft voor de nieuwe productiehal een complete schillijn geleverd bestaande uit een ontstener SO, een messenschiller MS-Combi, een natte doseerbunker, een leestafel, een snijtafel en een afweger AFW-40/DB. De MS-Combi maakt een afzonderlijke schrap- en schilmachine overbodig. Bovendien hoeven de aardappelen niet van de ene in de andere machine te worden overgebracht, waardoor ruimte en kosten worden gespaard. In het eerste deel van de MS-Combi worden de te schillen aardappelen voorgeschrapt door middel van schrapplaatjes, waarna ze in de messensectie worden geschild. De compacte MS-Combi is met name interessant voor kleine en middelgrote aardappelverwerkers.

Betere besturing

Bij de MS-Combi zijn een aantal parameters instelbaar. Daaronder de verblijftijd van het product in de machine en de draaisnelheid van de trommel. Om de bediening te vereenvoudigen, heeft Sormac het bedieningspaneel van de MS-Combi voorzien van +/- toetsen om deze parameters snel aan te passen. Op het display zijn ze in seconden, respectievelijk omwentelingen per minuut direct af te lezen. Deze noviteit is door de klanten van Sormac met groot enthousiasme begroet, omdat het gebruiksgemak van de machine er aanzienlijk door is vergroot. Sormac past dezelfde bedieningswijze inmiddels op meer machines toe, waaronder de revolverschiller CRR en de roterende borstelpolisher BRR.

Voor meer informatie:
SORMAC

Huiskensstraat 68
5916 PN Venlo
T (077) 351 84 44
F (077) 320 48 01
www.sormac.nl