HomeDossiersDuurzaamheidBioForum wil duidelijker Europees logo

BioForum wil duidelijker Europees logo

bio-logo

Sinds begin december kan er gestemd worden op het nieuwe Europese logo voor biologische producten. Dit logo zal verplicht worden vanaf 1 juli 2010. Iedereen kan online de logo's zien en stemmen. De drie voorstellen lokten echter heel wat reacties uit, zowel hier in Vlaanderen als in andere lidstaten van de EU. De sector is erg ontevreden over de drie voorstellen o.a. omdat geen echte link is tussen de logo's en ‘ bio'. Men vraagt zich dan ook af of deze logo's eenduidig zullen zijn voor de consument en of de consument wel zal weten of hij met een bioproduct te maken heeft.

Dit zou eventueel kunnen lukken als er een grote communicatiecampagne mee gepaard gaat, maar die is niet voorzien in de Europese budgetten. Er zijn ook praktische bezwaren. Zo is het bijvoorbeeld onmogelijk om het derde voorstel op een kleine verpakking aan te brengen. Het derde voorstel wordt door de meeste verwerkers sowieso verworpen want het is niet aangewezen om een logo met een koe op veganistische biologische producten aan te brengen.

Bioforum pleegde dan ook direct overleg met andere handelsverenigingen en met IFOAM EU om te bekijken hoe we kunnen vermijden dat een logo dat niet door de sector ondersteund wordt, toch verplicht wordt. Gezien de vertraging die de hele wetgeving rond het logo al opgelopen heeft, is de commissie niet bereid om de procedure die nu het winnende logo gaat bepalen te veranderen. De commissie wil wel met over modificaties van het logo onderhandelen. Zo zijn wij ervan overtuigd dat de vermelding ‘bio' of ‘organic' het logo al heel wat communicatiever kan maken. Wij zullen vanuit Bioforum dan ook ons uiterste best doen om op onze opmerkingen tot bij de commissie te brengen zodat daar maximaal rekening mee gehouden kan worden.

Kijk voor meer informatie op http://ec.europa.eu/agriculture/organic/logo/index_nl.htm.

Bron: BioForum Vlaanderen