HomeDossiersDuurzaamheidBio4Pack investeert al 12,5 jaar in kansen voor composteerbare verpakkingen

Bio4Pack investeert al 12,5 jaar in kansen voor composteerbare verpakkingen

Het is inmiddels 12,5 jaar geleden dat de verpakkingswereld kennismaakte met Bio4Pack. Een bijzondere onderneming die een belangrijke rol wilde en is gaan spelen in het verduurzamen van de verpakkingsbranche. De missie van Bio4Pack is in al die jaren niet veranderd: het ontwikkelen en aanbieden van innovatieve verpakkingen die aansluiten bij de vraag naar kwalitatief hoogwaardige, duurzame en volledig composteerbare verpakkingen. De groei en het succes van Bio4Pack in de afgelopen 12,5 jaar is het bewijs dat de missie en visie van oprichter Patrick Gerritsen het antwoord is op de verpakkingsbehoeften van vele producenten.

In de beginjaren van Bio4Pack lag de nadruk veelal op verpakkingen voor (biologische) groente en fruit. Denk daarbij aan aardappelzakken, netten voor de verpakking van uien en knoflook, maar ook aan trays voor diverse fruitsoorten. Veel opdrachtgevers zagen de connectie tussen biologisch geteelde producten en een duurzame verpakking. Door de ontwikkeling van nieuwe composteerbare verpakkingsmaterialen werden composteerbare verpakkingen ook interessant voor vele andere soorten producten. De innovaties maakten het bijvoorbeeld mogelijk om chips te verpakken in composteerbaar laminaat waardoor de zeer milieu-onvriendelijk traditionele chipsverpakking niet meer nodig is. Maar ook voor candy-bars, coffee cups en vers vlees kwamen er composteerbare alternatieven. Een andere belangrijke innovatie zijn de paddy straw trays; verpakkingen gemaakt van het afval van de rijstvelden in Azië. Deze verpakkingen zijn niet alleen goed voor het milieu maar geven de arme boeren in Azië een nieuwe bron van inkomsten. De meest recente ontwikkeling betreft een verpakkingsfolie die voldoet aan de strenge EN-norm voor thuis-composteren. De consument kan de verpakking hierdoor na gebruik weggooien op zijn eigen composthoop zonder dat deze de kwaliteit van het compost beïnvloedt.

Het succes van Bio4Pack heeft eroe geleid dat de onderneming inmiddels is gegroeid tot een onderneming met 10 medewerkers die gehuisvest zijn in een moderne kantooromgeving met twee grote magazijnen. Om nog beter in te kunnen spelen op de wensen en verwachtingen van de klanten neemt Bio4Pack binnenkort een nieuwe lamineermachine in gebruik waardoor de flexibiliteit en kwaliteit nog verder verbeterd wordt. Maar daar wil Patrick Gerritsen het niet bij laten. “Composteerbare verpakkingen moeten nog belangrijker worden in de verpakkingswereld. Het is daarom van groot belang dat bestaande systemen (vooral in de afvalbranche) die innovaties frustreren doorbroken worden. We willen allemaal een duurzame en circulaire wereld, nu en voor de generaties na ons. Ik voelde me daarom soms wel eens Don Quichotte die tegen de windmolens vocht, maar ik ben een positief mens en associeer mezelf daarom nu liever met Elon Musk. Een man met een missie voor een mooiere, duurzame en circulaire toekomst”, aldus Patrick Gerritsen.

www.bio4pack.com