HomeDossiersDuurzaamheid"Bijna 8% verspild voedsel nog in verpakking"

“Bijna 8% verspild voedsel nog in verpakking”

De voedselverspilling door Nederlandse huishoudens is in 3 jaar tijd niet significant verminderd. Er is echter ook geen stijgende tendens. Dat is de belangrijkste conclusie uit het rapport “Bepaling voedselverliezen in huishoudelijk afval in Nederland”, dat door staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu naar de Tweede Kamer gestuurd is. Het rapport bevestigt voor Mansveld de noodzaak om in te zetten op vermindering van voedselafval bij de consument.

rijksoverheid-logoIn totaal bedraagt het voedselverlies via het huishoudelijk afval in Nederland thans circa 64 kilogram per inwoner per jaar. Dat bestaat voor voor 83% uit restafval en 17% uit GFT-afval. Van die 64 kilogram is circa 35 kilo eetbaar en circa 30 kilogram oneetbaar, zoals schillen en botten. Ongeveer 9 kilogram voedsel is bereid. Circa 5 kilogram voedsel zat nog volledig en onaangeroerd in de verpakking of in de schil. Vergeleken met 2010 bevinden zowel de vermijdbare als de onvermijdbare voedselverliezen zich in 2013 op het zelfde niveau.

Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl.

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu/AgriHolland