Eind september staat de jaarlijkse kunststoffenbeurs Kunststoffen 2009 in het teken van innovatie – het thema luidt dit jaar ‘Presteren door innoveren'. Zo tonen de ruim 200 exposanten – specialistische bedrijven en kennisinstellingen – op 23 en 24 september in de Koningshof te Veldhoven hun nieuwste ontwikkelingen. Er is ook een lezingenprogramma dat gaat over de succesfactoren voor innovatie, de spuitgiettechnologieën van morgen, de kansen voor zelfherstellende materialen en systemen op basis van kunststoffen en de trends in de automotive voor toeleveranciers.
Naast het lezingenprogramma is de vakbeurs het hoofdbestanddeel van het gratis toegankelijke Kunststoffen 2009. Het palet aan exposanten omvat designbureaus, productontwikkelaars, kunststofleveranciers, spuitgiet- en extrusiebedrijven, matrijzenmakers, softwareleveranciers, machineleveranciers, rapid-prototypers en kennisinstellingen.
Organisator Mikrocentrum verwacht weer een ‘volle bak' op Kunststoffen 2009. Het huidige economische klimaat is daar niet vreemd aan, beaamt directeur Ronald Kazius van exposant Rokatec . ‘Twee jaar geleden had iedereen het druk en werden mogelijke uitstapjes naar andere relaties niet onderzocht. Nu staat men er open voor om nieuwe mogelijkheden te verkennen als je goede kwaliteit en een redelijke prijs levert.'
Kostprijsreductie
Kazius verzorgt als exposant een lezing, en wel met een uiterst actueel thema, namelijk kostprijsreductie. Rokatec levert metaal- en kunststofproducten en fungeert als ontwerpbureau en regisseur van de totale levering, maar het heeft geen eigen productiefaciliteiten. Daardoor kan Rokatec per product vrij kiezen voor de optimale productietechnologie en materialen. Bij bestaande producten resulteert dit er regelmatig in dat metalen componenten door kunststof worden vervangen. Voordelen ten opzichte van metaal zijn onder meer vormvrijheid, lagere kostprijs bij grotere aantallen, goede procesbeheersing en eenvoudiger integratie van verschillende onderdelen.
Licht van de toekomst
Over polycarbonaten zal ook Steven Daelemans, sales engineer bij Bayer MaterialScience , op Kunststoffen 2009 spreken, en wel over hun toepassing bij de lichttechniek van de toekomst, LED's. Zo worden optische lenzen gemaakt voor de projectie van het licht van de puntvormige LED's. Hiervoor moest Bayer nieuwe polycarbonaten en productietechnologie ontwikkelen, afgestemd op de benodigde nauwkeurigheid. Van weer andere polycarbonaten maakt Bayer folies die het licht van LED's optimaal verstrooien, om een mooi lamp-effect te bereiken, en die tegelijk zoveel mogelijk licht doorlaten.
Bioplastics
Een geheel andere toepassing van folies ligt in de verpakking van bijvoorbeeld tijdschriften of voedingsmiddelen als (voorgesneden) groente. Met het oog op duurzaamheid worden bioplastics ingezet, zoals poly-melkzuur, waarmee transparante, glossy folie kan worden geproduceerd. Karin Molenveld, projectleider bioplastics bij Wageningen Universiteit en Researchcentrum, zal spreken over de recente innovaties op dit gebied. Zij is als innovatiecoach bioplastics verbonden aan het DPI Value Centre , een onafhankelijk MKB-loket op het gebied van polymeren, geïnitieerd door het Dutch Polymer Institute (DPI), waarin kennisinstellingen en bedrijven samenwerken. Op het gebied van de transparante folies loopt Nederland aardig voorop, weet Molenveld. Zo kan ons land blijven presteren door te innoveren.
De elfde editie van de Kunststoffenbeurs vindt plaats op 23 en 24 september 2009, van 9.30 tot 17.00 uur. De locatie is NH Conference Centre Koningshof te Veldhoven. De toegang is gratis en aanmelden kan via de website.
Kijk voor meer informatie op www.kunststoffenbeurs.nl…
Bron: Vraagenaanbod.nl