HomeNieuwsBerckelaerhoeve stopt wijn in nieuw jasje

Berckelaerhoeve stopt wijn in nieuw jasje

De Berckelaerhoeve in Sint-Gillis-Waas zwaait dit weekend de boerderijpoorten open en stelt tegelijkertijd de nieuwe look van de Berckelaer Jonagoldwijn voor. Wat vijftien jaar geleden begon als een experiment met door hagel beschadigde appels, is uitgegroeid tot een populair streekproduct met een jaarlijkse productie van 6.000 à 9.000 liter.

Nadat Berten Meersschaert in 1994 het ouderlijke fruitteeltbedrijf had overgenomen, zag hij meteen zwarte sneeuw. Een hagelstorm veroorzaakte een ware ravage in de boomgaard. “De Aalsterse wijnmakersgilde kwam beschadigde appels rapen en liet ons nadien het brouwsel proeven. We waren verrast door het resultaat en besloten zelf ook aan de slag te gaan”, vertelt de fruitboer in Het Laatste Nieuws.

De allereerste oogst was goed voor 200 liter en werd geschonken op zijn huwelijksfeest. Vandaag loopt de productie op de Berckelaerhoeve op tot 9.000 liter. De wijn is verkrijgbaar in een 35-tal winkels, maar de belangrijkste afnemer is het Gentse Groot Vleeshuis, waar het promotiecentrum van de Oost-Vlaamse streekproducten gevestigd is.

Na vijftien jaar vond Berten Meersschaert de tijd rijp om zijn wijn in een nieuw kleedje te steken. “We vonden de etiketten verouderd en wilden de flessen een frissere en fruitige aanblik geven. Ook gaan we nu verschillende kleuren gebruiken voor de droge en halfdroge wijn. We zijn enorm tevreden over het resultaat”.

De Berckelaerwijn bewaart ongeveer drie jaar. “De verschillen per jaar zijn niet zo groot als bij wijn van druiven”, vertelt Meersschaert. “Dit jaar zal de wijn wel iets fruitiger zijn. Er is namelijk veel zon geweest, waardoor er veel suiker in de vruchten zit”.

Kijk voor meer informatie op www.berckelaer.be.

Bron: Vilt.be