HomeMachinesInspecterenBelgische vleeswarenproducent kiest voor inspectiesysteem van Espera

Belgische vleeswarenproducent kiest voor inspectiesysteem van Espera

Met de invoering van certificeringsprogramma’s als HACCP en BRC worden foutieve etiketteringen en verpakkingen veel sneller afgestraft dan vroeger. Controleren en nog eens controleren, is dan ook de boodschap. Alleen vereist dat heel wat mankracht, wat op zich weer (te)veel kosten met zich meebrengt. Gelukkig bestaat er een andere oplossing die efficiënter en goedkoper is, namelijk controle door middel van vision systemen. De Belgische vleeswarenproducent Bauwens Meat implementeerde hiervoor het ESVS systeem van Espera.

Bauwens Meat produceert meer dan tweehonderd verschillende recepturen die dan ook nog eens in een erg brede waaier van verpakkingen op de markt worden gebracht. De eigen merken Supercaro en Goldwurst zijn circa 30 % van het volume al de rest is private label. Deze worden voor 35 procent in de Benelux gecommercialiseerd aan distributeurs, grossiers, de retail en andere voedingsfabrikanten. De rest wordt uitgevoerd naar alle uithoeken van de wereld.

De vleeswarenproducent beschikt over volautomatische verpakkingslijnen, waarvan drie voor consumentenverpakkingen. “Om op zeker te spelen, worden alle verpakkingen en hun etiket nog eens handmatig gecontroleerd”, vertelt eigenaar Herman Bauwens. “Het kan immers altijd gebeuren dat er een stukje vlees in de seal belandt, waardoor de verpakking niet goed is gesloten. Of er bevinden zich luchtbellen in de verpakking. Of de plakjes liggen niet goed. Of er staat verkeerde of onleesbare informatie op het etiket. Zelfs een verkeerde bedrukking kan voorvallen, aangezien we erg snelle productiewissels hebben.”

Bauwens Meat zocht al langer naar een manier om dit proces te automatiseren. “Het is niet dat we ontzettend vaak met fouten werden geconfronteerd. Maar het kan altijd beter, en we zoeken altijd om op alle vlakken een trendsetter te zijn”, aldus Herman Bauwens. Veel oplossingen om de controle van de verpakking en het etiket te automatiseren, zijn er momenteel nog niet op de markt. Bauwens Meat testte er twee uit en koos uiteindelijk voor de ESVS van Espera. Herman Bauwens: “Dit visiesysteem is volgens ons naar voedselveiligheid, foutenreductie en compatibiliteit met de verpakkingslijn de beste optie. Het laat ook toe om meer parameters te checken dan de andere oplossing. Bovendien is Espera al jarenlang onze huisleverancier voor weeg/uitprijsapparatuur. We weten dus dat we op een excellente kwaliteit van apparaten en service kunnen rekenen.”

De ESVS controleert elk type verpakt voedsel volledig automatisch aan de boven- en onderkant op basis van verschillende criteria. Hiertoe maakt het gebruik van hoge resolutie line scan camera’s, en dit met een maximale snelheid van 150 pakjes per minuut. De bovenste controle gebeurt door een verticaal beweegbare line-scan camera inclusief verlichtingsunit, die automatisch naar de juiste verpakkingshoogte bewegen. De afstand tussen de boven rand van de verpakking en de verlichtingsunit blijft hierdoor constant, terwijl de verschillende hoogtes automatisch worden ingesteld. Het onderste camerasysteem is ook voorzien van een verlichtingsunit.

Herwig Smeets, directeur van Espera Belgium: “De ESVS camerasystemen kunnen individueel in bestaande transportsystemen worden geïntegreerd. Optioneel zijn er sorteerstations beschikbaar of bestaande sorteerders kunnen door de ESVS worden aangestuurd. Onze oplossing kan de stand van de verpakking controleren, alsook de aanwezigheid en positie van etiketten. Zo kan bijvoorbeeld dus de positie én de af metingen worden gecontroleerd, evenals de gebruikte folie, de barcode en de positie plus inhoud van de etiketten. Het systeem is immers uitgerust met een automatische optische tekenherkenning. Optioneel is het zelfs mogelijk om de sealrand op lekken of de aanwezigheid van vreemde materialen te controleren.”

Een referentieverpakking vormt de basis van de controle. Via de interactieve ESVS software kunnen alle te verifiëren elementen en toleranties worden ingesteld. Verder biedt de software de mogelijkheid om verschillende soorten rapporten te genereren.

Kijk voor meer informatie op www.espera.nl.