Momenteel is informatie over voedingswaarde op het etiket van etenswaren enkel verplicht wanneer er een bepaalde claim op de verpakking staat, bijvoorbeeld ‘rijk aan vezels'. Een nieuwe Europese wetgeving breidt die verplichte vermelding per 2016 uit tot alle voorverpakte voedingsmiddelen. Concreet moeten worden vermeld: calorieën, eiwitten, vetten, verzadigde vetten, koolhydraten, suikers en zout. Dit moet worden uitgedrukt per 100 g of 100 ml (eventueel ook per portie, als de fabrikant dat wil).
De consument in België
Maar vindt de consument de vermelding van de voedingswaarde op de verpakking nu zelf belangrijk? Test-aankoop, een Belgische belangenorganisatie voor consumenten, deed een kwalitatief onderzoek naar de houding en de gewoonten van consumenten, en vroeg de respondenten naar hun mening over bepaalde vereenvoudigde weergaves.
Alle deelnemers bleken voorstander van een beknopt overzicht van de voedingswaarde op de voorkant van de verpakking, zolang deze op een aantrekkelijke manier wordt weergegeven. Zijn essentieel: de naam van de voedingsstoffen (en geen symbolen), het gehalte per portie (of per 100 g), alsook de percentages van de Dagelijkse Voedingsrichtlijn (GDA). Een weergave met verschillende kleuren zou de leesbaarheid verbeteren, op voorwaarde dat de betekenis van de kleuren voor de hand ligt, zoals bij de kleuren van een verkeerslicht, wat men in het Verenigd Koninkrijk wil toepassen.
Op naar een universeel systeem
Een beknopte weergave van de voedingswaarde op de voorzijde van de verpakking kan gezonde eetgewoonten bevorderen, wat uiteindelijk de volksgezondheid ten goede komt. Daarom is er volgens Test-aankoop noodzaak voor een universeel systeem dat iedereen dezelfde informatie bezorgt. Deze moet makkelijk te begrijpen zijn en aangeven welke voedingsstoffen we omwille van onze gezondheid beter beperken.
Bron: Test-aankoop.be