HomeDossiersDuurzaamheidBelgië: bijdrage voor recycling van verpakkingsmateriaal stijgt met 26 procent

België: bijdrage voor recycling van verpakkingsmateriaal stijgt met 26 procent

fostplus-logoIn België zal de bijdrage voor de recycling van verpakkingen, het zogenaamde ‘groene punt', in 2010 stijgen met 26 procent. Dat stelt Fost Plus, het organisme voor het beheer van huishoudelijk verpakkingsafval, vandaag bij de voorstelling van zijn jaarverslag.

Fost Plus kreeg vorig jaar gemiddeld 71 euro per ton verpakkingsmateriaal, een historisch dieptepunt. Daarom ziet het organisme zich verplicht de recyclagebijdrage voor het eerst in acht jaar te verhogen. In 2010 zal de stijging 26 procent bedragen, maar in 2011 gaan de tarieven verder omhoog.

De bekende dubbele pijl op een verpakking betekent dat de producent de bijdrage aan Fost Plus heeft betaald. Vermoedelijk zullen zij minstens een deel van de stijging aan de consument doorrekenen.

“Onze zusterorganisaties in de andere Europese landen kampen met hetzelfde probleem”, stelt Fost Plus. “Ook zij slaan de recyclagebijdrage de komende jaren op.” Volgens de organisatie situeren de Belgische bijdragen zich rond het Europese gemiddelde.

De recyclage-inkomsten van Fost Plus daalden van 43,5 miljoen euro in 2008 tot 26,2 miljoen in 2009. De totale inkomsten van het organisme daalden van 127,1 millions euro tot 104,3 miljoen. Fost Plus slaagde er wel in om 93,1 procent van de ingezamelde verpakkingen te recycleren.

Bron: De Morgen