HomeNieuwsBeurzen en evenementenBelgië: Beurzensector tracht opnieuw aan de slag te gaan met dagvaarding

België: Beurzensector tracht opnieuw aan de slag te gaan met dagvaarding

Hoewel de Nederlandse overheid heeft aangekondigd dat vakbeurzen vanaf 1 juli weer door kunnen gaan, kreeg de beurzensector in België tijdens de laatste Veiligheidsraad nog steeds geen perspectief. Het water staat intussen aan de lippen van de meeste beurscomplexen, -organisatoren en -toeleveranciers. Op 15 juli vindt de volgende Veiligheidsraad plaats. Met een dagvaarding tracht de vakvereniging Febelux samen met vijf prominente leden, waaronder ook de organisatie achter Empack in Mechelen, de politici te overtuigen om de beurzensector opnieuw veilig aan de slag te laten gaan vanaf 1 augustus.

Hoofddoel van de dagvaarding betreft het laten schrappen van het woordje ‘zittend' in het ministerieel besluit van 30 juni betreffende de versoepeling van de coronamaatregelen. In dit ministerieel besluit laat de overheid opnieuw toe om vanaf 1 augustus aanvragen in te dienen om events te organiseren van meer dan 800 personen, maar slechts beperkt tot ‘zittende’ events. Beurzen worden de facto uitgesloten en er is niet eens een heropeningsdatum vastgelegd.

“De onzekerheid is totaal, in het bijzonder omwille van de voorbereidingstijd die de organisatie van een vak- of publieksbeurs met zich meebrengt. Er is geen enkele zekerheid of de beurzen die nog in de loop van dit jaar of begin volgend jaar staan ingepland, kunnen doorgaan. Het spreekt voor zich dat geen standhouders kunnen gevonden worden voor een beurs waarvan het onzeker is of ze al dan niet kan doorgaan. Publiciteitskosten zijn in dergelijke omstandigheden nutteloos. Aldus dreigt de gehele beurssector te imploderen”, aldus CEO Dirk van Roy van Easyfairs België, de organisatie achter onder andere Empack in Mechelen, in een persbericht op de website van Febelux.

Empack, de toekomst van de verpakkingsindustrie, staat vooralsnog op de agenda voor 28 en 29 oktober in de Nekkerhal in Mechelen. De verpakkingsbeurs Empack, die plaatsvindt op 15, 16 en 17 september 2020 in de Jaarbeurs in Utrecht, heeft wel groen licht gekregen vanuit de overheid in Nederland.

Lees verder