HomeDossiersDuurzaamheidBel zet nieuwe stap in recycleerbaarheid aluminium verpakkingen

Bel zet nieuwe stap in recycleerbaarheid aluminium verpakkingen

Ter gelegenheid van de Internationale Recyclagedag op 18 maart onthult Bel België haar vooruitgang op het gebied van afvalrecycling. Het bedrijf produceert kazen zoals La Vache qui Rit, Apéricube, Kiri en Boursin. Deze initiatieven zijn in lijn met de recente Europese beslissingen om verpakkingen en verpakkingsafval te verminderen en van de vooruitgang die werd geboekt in België. Europees leider op het vlak van afvalrecyclage.

In samenwerking met Fost Plus heeft de kaasproducent Bel Belgium een nieuwe stap gezet door alle aluminium verpakkingen van zijn producten (Kiri, Vache qui Rit, Boursin en Apéricube) recycleerbaar te maken via de blauwe vuilniszak. Deze evolutie is mogelijk gemaakt door de introductie van nieuwe faciliteiten in recyclingcentra, die eerder niet in staat waren om deze zeer fijne verpakkingen te recycleren.

Historisch heeft Bel ervoor gekozen om zijn kaasporties, zoals La Vache qui Rit en Kiri, individueel te verpakken om voedselverspilling aanzienlijk te verminderen en te zorgen voor een optimale houdbaarheid van het voedsel. Voedselverspilling is goed voor 60 miljoen ton voedselafval per jaar in Europa en bracht het Europees Parlement er onlangs toe om voor een verplichting te stemmen om dit afval tegen 2030 met 40% te verminderen. Bel is actief in een aantal kwesties met betrekking tot de circulaire economie en is ook actief betrokken bij het recyclen van verpakkingen, met name het aluminiumafval rond de afzonderlijke porties.

Aan het woord is Alice Darchicourt-Patault, Sustainability & Communication Manager bij Bel België: “Bij Bel werken we aan ons doel om 100% van onze verpakkingen recycleerbaar en/of composteerbaar te maken tegen 2030, met een tussenstap van 90% tegen 2025. Eén van de noodzakelijke tussenstappen is de recyclage van al onze aluminium verpakkingen. Vanaf nu kan iedereen zijn steentje bijdragen aan het milieu door deze kleine aluminium wikkels, opgerold tot een balletje, in de blauwe vuilnisbak te gooien”.

Om zijn duurzaamheidsambities in de praktijk te brengen, heeft Bel Belgium in 2016 samen met andere spelers zoals Nespresso AREME (vereniging voor de recyclage van lichte verpakkingen en gelijkaardige metalen voorwerpen) opgericht om samen met Fost Plus de inzameling, sortering en recyclage van hun verpakkingen te verbeteren.

“Het is dankzij de proactiviteit van bedrijven zoals Bel, die niet tevreden zijn met de status quo en de sector vooruit willen stuwen, dat we enkele geweldige innovaties op dit gebied zien, zoals verbeterde aluminiumrecyclage. Het recyclen van aluminium biedt aanzienlijke milieu- en economische voordelen: het kan onbeperkt worden gerecycleerd zonder dat het fysisch-chemische eigenschappen verliest. Vergeleken met primaire productie bespaart het recyclen van aluminium 95% energie en vermindert het de uitstoot van broeikasgassen met dezelfde hoeveelheid”, voegt Elise Regairaz, coördinator bij AREME, toe.

www.groupe-bel.com