HomeNieuwsBekroonde innovatie O-I creëert extra meerwaarde voor glasverpakkingen

Bekroonde innovatie O-I creëert extra meerwaarde voor glasverpakkingen

O-I-logoO-I, wereldleider in glasverpakkingen, zorgt voor een doorbraak in de ontwikkeling van reliëf aan de binnenkant van glazen potten en flessen. Deze innovatie biedt niet alleen meer mogelijkheden voor creatieve designs, maar ook functionele voordelen voor een betere smaakervaring. Door gebruik van de nieuwe, gepatenteerde technologie kan op tal van manieren decoratie worden aangebracht aan de binnenkant van de fles. Zo kunnen producenten van bier, frisdrank en andere producten een nieuwe dimensie geven aan hun eigen verpakkingsdesign.

Een van de eerste toepassingen van deze unieke innovatie is de nieuwe ‘Vortex' fles, gemaakt in opdracht van het Amerikaanse MillerCoors voor het Miller Lite bier. Met speciaal ontworpen groeven binnenin de hals van de fles, zorgt het Vortex patroon voor een duidelijke visuele en zintuiglijke differentiatie van het merk.

Consumenten reageren enthousiast op de Vortex fles. Het belang van een goed verpakkingsdesign voor de verkoop van een product werd duidelijk aangetoond: sinds de introductie van de nieuwe fles is de verkoop in de VS met 5% gestegen. “Retailers merken op hoe Miller Lite zich met de Vortex fles onderscheidt van de concurrentie. Consumenten voelen zich dan weer aangetrokken door het coole design en zijn verrast eens iets anders te zien in een bierfles”, vertelt Pat Moertl, Marketing Director bij Miller Lite.

De Vortex fles kreeg ook al de goedkeuring van de verpakkingsindustrie: het Amerikaanse Glass Packaging Institute schonk O-I een prestigieuze Clear Choice Award 2010 en erkende de Vortex fles als een van de tien beste verpakkingsdesigns van 2010.

Verpakkingen op maat voor alle marktsegmenten

De Vortex fles illustreert perfect hoe O-I de kunst van het verpakkingsdesign combineert met glastechnologie om innovatieve verpakkingen te creëren, die attractief zijn voor de consument en resultaat opleveren aan de klant. O-I beschikt over een hele reeks patronen om reliëf aan te brengen aan de binnenkant van flessen en potten. Hiermee kan het bedrijf verpakkingsdesigns op maat creëren voor bier, wijn, gedistilleerd, niet-alcoholische dranken en voeding.

Reliëf aanbrengen op de buitenkant van een glasverpakkingen is al langer een efficiënte manier om de kwaliteit en kenmerken van een product te benadrukken, door bijvoorbeeld de merknaam opvallend aan te brengen in reliëf. Nadeel hiervan is evenwel de beperkingen voor het gebruik van labelling en coating. Met de nieuwe reliëftechniek van O-I wordt het mogelijk een driedimensionale decoratieve look te verzoenen met een gladde buitenkant waarop makkelijk een label kan worden aangebracht.

De Vortex fles toont ook aan dat reliëf aan de binnenkant meer biedt dan een interessant decoratief aspect. Het kan ook functioneel voordeel en nieuwe gebruikservaring bieden aan de consument. De groeven binnenin de Vortex fles helpen de frisse Miller-smaak tot zijn recht te laten komen. Maar de technologie leent zich tot tal van andere toepassingen. Voor de voedingsindustrie bijvoorbeeld kunnen de interne groeven bijdragen tot het makkelijker uitgieten van sauzen.

De toekomst van glas vormgeven

O-I werd in 1903 opgericht door innovatie, nadat Michael J. Owens de eerste machine had uitgevonden voor de automatische productie van glazen flessen. Ook vandaag blijft het bedrijf investeren in innovatie en technologieën zodat het glasverpakkingen kan ontwikkelen die beantwoorden aan de veranderende wensen van klanten en consumenten.

Sinds 2008 heeft O-I wereldwijd de omvang van zijn productinnovatie- en R&D-teams verdrievoudigd. Tegen eind dit jaar zal meer dan 28,5 miljoen euro zijn geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling naar de productie, vormgeving en decoratie van glas. O-I bezit wereldwijd meer dan 1.600 patenten – meer dan eender welke andere producent van glasverpakkingen.

De interne reliëftechniek is niet de enige recente innovatie van O-I. Het Lean+GreenTM assortiment van lichtgewicht flessen zorgt voor een significante besparing  op zowel het energieverbruik als de CO2-uitstoot. Deze range versterkt het inherent duurzame karakter van glas, dat zonder kwaliteitsverlies steeds opnieuw kan worden gerecycled.

O-I_InternalEmbossing

Kijk voor meer informatie op www.o-i.com.