HomeNieuwsBedrijven en personenVPK boekt forse winstdaling

VPK boekt forse winstdaling

De papier- en verpakkingsgroep VPK Packaging zag zijn netto-omzet in het eerste halfjaar met 14 procent dalen, en eindigde met een fors lagere nettowinst van 4,8 miljoen euro. De papier- en verpakkingsgroep is zeer voorzichtig over het tweede halfjaar. VPK deelt mee in de verminderde vraag en verhoogde prijsdruk – de papierprijzen daalden met 41 procent tegenover de eerste helft van 2008 – zowel in de papier- (-24 % omzet) als in de verpakkingsdivisie (-8,7%). De verpakkingsdivisie beperkte de omzetdaling door de uitbouw in Polen, de opstart in Roemenië en de integratie van Saucas Europe en Ondulys Saint Quentin.

De nettowinst kwam uit op 4,8 miljoen euro, waar dat vorig jaar nog 20,2 miljoen was, toen weliswaar sterk geholpen door een eenmalige meerwaarde op de verkoop van participaties van 8,9 miljoen euro.

De bedrijfswinst (EBIT) werd gedrukt tot 2,45 miljoen euro, van 18,2 miljoen vorig jaar, door goodwillafschrijvingen, de finale afwaarderingen van de gesloten fabriek in Selby (UK) en een bijkomende voorziening voor personeelslasten. Deze eenmalige afschrijvingen beliepen samen 6,8 miljoen euro.

Voor de rest van het jaar blijft VPK erg voorzichtig. De daling in de vraag lijkt uit te vlakken, maar capaciteitsuitbreidingen in de sector creëren onzekerheid. VPK focust voort op kostenverminderingen, een werkkapitaaloptimalisatie en beperkte investeringsuitgaven.

Bron: De Tijd