HomeNieuwsBedrijven en personenStaking Chiyoda Genk gaat voort ondanks voorakkoord

Staking Chiyoda Genk gaat voort ondanks voorakkoord

chiyodaDe staking in het verpakkingsbedrijf Chiyoda in Genk wordt voortgezet in afwachting van de uitslag van een stemming over een voorakkoord dat directie en vakbonden vandaag na een ganse dag van onderhandelen bereikten. Het voorakkoord voorziet in een aantal financiële compensaties voor het personeel. Indien een meerderheid van de werknemers het voorstel morgen verwerpt, blijven ze staken. De werknemers van Chiyoda legden vorige vrijdag al spontaan het werk neer.

De weekendploeg ging wel opnieuw aan de slag. De werknemers vonden het niet kunnen dat zij moesten inleveren terwijl de Japanse directie 5,5 miljoen euro wilde investeren in een verlieslatende Amerikaanse vestiging.

Compensatie voor loonverlies

Nadat een eerste overleg rond compensaties voor het personeel op niets uitdraaide, legden de werknemers gisteren opnieuw het werk neer. Ook vandaag werd er de ganse gestaakt door de zowat 300 personeelsleden.

De werknemers vragen een compensatie voor het loonverlies dat ze leden ten gevolge van de invoering van tijdelijke werkloosheid in de fabriek. Ze eisen ook dat de directie maatregelen neemt tegen de hoge werkdruk.

De werknemers kunnen zich morgenmiddag over het voorakkoord uitspreken op ene personeelsvergadering. De uitslag daarvan wordt in de vroege namiddag verwacht.

Bron: De Morgen