HomeNieuwsBedrijven en personenOntslagen bij verpakkingsproducent Miko

Ontslagen bij verpakkingsproducent Miko

mikoDoor de vele afdankingen in de bedrijven, wordt er minder koffie gedronken. Dat stelt althans het beursgenoteerde Turnhoutse bedrijf Miko vast. Gelukkig voor de onderneming verloopt de verkoop van koffie in Frankrijk wel goed omdat er enkele grote contracten werd binnengehaald. Miko loopt al een dertigtal jaren op twee benen. Het bedrijf startte als koffieleverancier. Nadien kwam er ook de fabricatie van plastic verpakkingen bij.

In totaal stelt het bedrijf 642 mensen te werk. Het haalde in 2008 een omzet van 113,33 miljoen euro. Iets meer dan de helft werd verdiend met de verkoop van verpakkingen, de andere helft met koffie.

In het derde kwartaal zag Miko zijn omzet met 0,64% dalen. In de kunststoftak gingen de verkopen 2,10% achteruit. De vooruitgang met 1,10% in de koffieactiviteit was onvoldoende om dit verlies te compenseren. Al zit de groei volledig in Frankrijk, waar enkele nieuwe contracten werden binnengehaald. In ons land is er een daling in het verbruik. Door allerlei afslankingen wordt de consumptie van koffie afgeremd. Voor het hele jaar ziet Miko zijn omzet met 1% dalen.

Toch zal het bedrijf daar financieel niet onder lijden. Door de jojo-beweging van het Britse pond haalde Miko meer winst uit zijn belangrijke Britse koffiedochter. Ook de Poolse kunststofdochter boerde goed en ook hier zorgt een gunstige wisselkoersevolutie voor bijkomende stimulans. Voorts zorgde een herstructurering er voor dat de kosten goed onder controle bleven.

Bron: Het Belang van Limburg