FNV denkt dat Twentebelt de crisis aangrijpt om onder een goed sociaal plan voor 38 medewerkers uit te komen en overweegt juridische stappen. Volgens de directie zal dat het faillissement van het bedrijf uit Hengelo betekenen. De vakbond beticht de directie van Twentebelt er van ‘een vies spelletje’ te spelen. „Daar heeft het alle schijn van”, constateert FNV-bestuurder Frans Vosman. Eind vorige week kondigde het bedrijf aan de productie van metalen transportbanden vanuit Hengelo over te hevelen naar de vestiging in Polen.
Dat betekent ontslag voor 38 medewerkers . In Hengelo blijven wel de verkoop en administratie met in totaal vijftien personeelsleden gehandhaafd.
Volgens de directie is deze ingreep noodzakelijk om het bedrijf, dat valt onder holding Frans Bakker Beheer, in ieder geval in afgeslankte vorm voor Hengelo te behouden. Waarbij wordt gewezen op de gevolgen van de crisis . FNV-bestuurder Vosman zegt aanwijzingen te hebben dat Twentebelt de economische situatie aangrijpt om onder een goed sociaal plan voor de medewerkers uit te komen. „Ze dreigen afgescheept te worden met een fooi. Daar zullen we niet mee akkoord gaan”, kondigt Vosman aan. Twentebelt bouwde in maart van dit jaar al een deel van de productiecapaciteit in Hengelo af. Daarbij gingen dertig banen verloren. „Toen kon de economische noodzaak nog worden aangetoond. Nu niet”, aldus Vosman, die heeft ondersteund bij de samenstelling van een ondernemingsraad ad interim bij Twentebelt. „De or heeft een extern deskundige naar de situatie bij het bedrijf laten kijken. Daarbij kwamen zaken naar voren die niet al te fris ruiken. Vorig jaar heeft Twentebelt bijvoorbeeld al machines en personeel doorgesluisd naar een nieuwe bv. Ik laat daar onze advocaten naar kijken. We overwegen juridische stappen.”
Vosman heeft de indruk dat door de directie „allerlei informatie is achter gehouden”. Vosman: „Een ingreep in de Hengelose vestiging was misschien gezien de economische situatie wel nodig, maar het is voorbarig het gehele productieapparaat op de doeken. Het is volgens onze inschatting best mogelijk een gezonde onderneming in Hengelo in stand te houden. De handelwijze van Twentebelt riekt naar winstmaximalisatie. Een bedrijf mag natuurlijk best proberen meer winst te maken door hier de productie te stoppen en over te hevelen naar een ander land. Dat gebeurt vaker. Maar dan sluiten we heel andere sociale plannen af. Daar zullen we in het geval van Twentebelt dan ook voor gaan.”
Als de vakbonden daar op inzetten, sturen ze aan op het faillissement van Twentebelt, waarschuwt Frans Hobbelink, die vorige maand door de directie als adviseur is aangesteld.
„In dat geval gaat hier in Hengelo voor het einde van de maand de stekker er uit. Dat zal voor de medewerkers waarvan de banen verdwijnen, helemaal slecht uitpakken. Bovendien betekent dat ook nog eens het ontslag voor de vijftien medewerkers van verkoop en administratie waarvoor we nu nog de banen in Hengelo kunnen behouden.” Hobbelink benadrukt dat FNV de situatie van Twentebelt te rooskleurig inschat. „Het gaat heel erg slecht. Over het hele jaar hebben we een omzetverlies van 38 procent en de afgelopen maanden zelfs van 60 procent.
Bovendien zijn de marges door de moordende concurrentie heel erg laag. Er moet al heel lang veel geld bij. Eigenaar Frans Bakker heeft het gebouw in Hengelo al in onderpand gegeven aan de bank voor extra krediet. Het houdt een keer op”, meent Hobbelink, die de verplaatsing naar Polen een logische stap vindt. „In Polen kunnen we met de eigen vestiging door lagere lonen nog een beetje rendement halen. Daar hebben we nu voor gekozen. Waardoor ook vijftien van onze mensen nog hun baan in Hengelo kunnen behouden. Die banen komen ook op de tocht te staan als de vakbond de plannen doorzet.”
Bron: TC Tubantia