HomeNieuwsBedrijven en personenHeineken verhoogt winstverwachting voor 2009

Heineken verhoogt winstverwachting voor 2009

heinekenBierbrouwer Heineken heeft woensdag de winstverwachting voor dit jaar verhoogd, geholpen door kostenbesparingen en hogere prijzen. Heineken rekent nu voor heel 2009 op een autonome groei van de nettowinst (beia) met een ‘laag tweecijferig' bedrag tegen een eerder verwachte winstgroei met een ‘hoog enkelcijferig' bedrag. Heineken, de op twee na grootste bierbrouwer ter wereld, liet weten dat de nettowinst (beia) in 2009 waarschijnlijk wel iets lager zal uitkomen dan in 2008.

Dat heeft onder meer te maken met negatieve wisselkoerseffecten in de tweede helft van het jaar, aldus Heineken. De omzet ging in het derde kwartaal met 3,7 procent omlaag tot 4,07 miljard euro vergeleken met een jaar eerder. Dat is iets lager dan analisten hadden verwacht. Zij gingen uit van een omzet van 4,12 miljard euro.

Biervolume

Het biervolume ging met 4,7 procent omlaag tot 35,3 miljoen hectoliter. Hier werd door analisten gerekend op een daling met 5,4 procent tot 34,9 miljoen hectoliter. Het volume toonde wel verbetering vergeleken met eerder dit jaar. In het tweede kwartaal nam het volume nog met 6,3 procent af en in het eerste kwartaal van dit jaar met 6,7 procent.

De sterkste volumedaling deed zich in het afgelopen kwartaal voor in Centraal- en Oost-Europa. Daar nam het biervolume met 9,4 procent af. In Noord- en Zuid-Amerika zakte het volume met 9,6 procent en in West-Europa met 1,5 procent. In Afrika en het Midden-Oosten steeg het volume met 3,7 procent.

Brouwerijen sluiten

Heineken trok in het afgelopen kwartaal 45 miljoen euro uit voor het sluiten van brouwerijen. Er werden brouwerijen gesloten in Frankrijk en Spanje. Heineken heeft plannen voor de sluiting van nog meer vestigingen. Het bedrijf verwacht daarvoor voor heel 2009 extra kosten te maken van 130 tot 150 miljoen euro.

Heineken zou interesse hebben in de bieractiviteiten van het Mexicaanse Femsa. Femsa is een van de grootste drankenbedrijven in Latijns-Amerika. Met de transactie zou een bedrag van 9 miljard dollar (6,2 miljard euro) zijn gemoeid. Vorig jaar nam Heineken samen met het Deense Carlsberg nog de Britse brouwer Scottish & Newcastle over voor 10,4 miljard euro.

Bron: Telegraaf