HomeNieuwsBedrijven en personenGeen dwangsom Kras Recycling

Geen dwangsom Kras Recycling

krasrecyclingAfvalinzamelaar Kras Recycling is bevrijd van een dreigende boete van maximaal 850.000 euro. De Raad van State besliste deze week dat de minister van VROM drie van de vier opgelegde dwangsommen ten onrechte heeft opgelegd. Een vierde dwangsom met een maximum van 100.000 euro vanwege onvolledige informatie over afvaltransporten naar China, is door de Raad wel in stand gelaten. Maar volgens de advocaat van Kras drukt die dwangsom niet zwaar op het bedrijf, omdat een overtreding in dat geval makkelijk kan worden voorkomen.

De Raad zette onder meer een streep door een van de dwangsommen, omdat die was opgelegd voor overtreding van een regeling die nog niet in werking was. Dat is volgens de advocaat van het bedrijf een voorbeeld van de strenge werkwijze van VROM bij het toezien op afvaltransporten naar het buitenland. Die strenge houding zorgt in de praktijk voor veel problemen tussen VROM en afvaltransporteurs.

VROM ziet er op toe dat er geen afval uit de westerse landen in ontwikkelingslanden wordt gedumpt. In dit geval blijkt dat het toezicht te ver is doorgeschoten. Volgens de advocaat komt dat doordat er voor veel transporten geen vergunningen zijn vereist. Dat gebrek zou bij VROM leiden tot overdreven toezicht.

Bron: Witte Weekblad