HomeNieuwsBedrijven en personenBakkerijgigant Puratos houdt brood twee weken vers

Bakkerijgigant Puratos houdt brood twee weken vers

puratosDankzij Puratos eten we vanaf volgend jaar misschien nooit meer oudbakken brood. De bakkerijreus uit Groot-Bijgaarden wil een melkzuurbacterie commercialiseren die brood veertien dagen vers houdt. “Dit bewaarmiddel monopoliseert de omgeving, waardoor bijvoorbeeld schimmels minder kans krijgen om zich te ontwikkelen”, zegt onderzoeker Filip Arnaut van Puratos. Wereldwijd wordt naar schatting twintig procent van het brood door de consument weggegooid omdat het beschimmeld of hard werd.

De bakkerijwereld staat daarom voor een dubbele uitdaging. Enerzijds is een verlenging van de houdbaarheid van brood erg wenselijk, maar tegelijk lust de consument geen toevoeging van extra additieven, lees: chemische bewaarmiddelen.

De Duitse vorser Elke Arendt vond na tien jaar onderzoek de oplossing: een bepaalde stam melkzuurbacterie. “Die heeft de eigenschap dat ze zich fel verdedigt tegen indringers. Ze creëert een eigen omgeving in het brood, die onvriendelijk is voor anderen”, legt Filip Arnaut uit. “De melkzuurbacterie maakt meteen zuren aan die de schimmals als het ware verjagen”.

“Eigenlijk heeft Arendt een nieuw soort zuurdesem gevonden”, gaat de onderzoeker verder. “Zuurdesem wordt al langer gebruikt in de bakkerijsector, maar dit nieuwe type is het allerbeste in zijn soort. Geen enkel ander natuurlijk product houdt brood langer vers”. Tegen volgend jaar wil Puratos de innovatie op de markt brengen.

Bron: Vilt.be