HomeNieuwsBedrijven en personenAH overweegt gang naar België en Duitsland

AH overweegt gang naar België en Duitsland

ahAhold verkent de mogelijkheden om Albert Heijn naar België en Duitsland te exporteren. Om te groeien gaat het bedrijf ook op zoek naar overnames. Dat bevestigt een woordvoerder van Ahold, zo meldt het Financieele Dagblad. Omdat het Nederlandse supermarktlandschap overvol is en het voor Albert Heijn lastig is om extra marktaandeel te verwerven, zoekt de formule haar heil mogelijk in de buurlanden. Volgens retailspecialist Jan-Willem Grievink maakt Albert Heijn in België meer kans dan in Duitsland.

“België is culinair ingesteld. Daarbij heeft België Delhaize, dat met dezelfde kwaliteit tot 12 procent duurder is.” Over een toetreding tot Duitsland is Grievink sceptischer. “De supermarkten daar zijn net zo goedkoop als hier, maar er zijn niet zoveel kwaliteitssupermarkten. Als de mensen iets speciaals willen dan gaan ze naar de warenhuizen. Het lijkt mij moeilijk om de Duitsers naar een luxe supermarkt te krijgen.”

In 2010 gaat Ahold van start met de afdeling business development, die in Europa innovatieprojecten opzet en groeiopties bestudeert. Niet alleen voor Albert Heijn, maar ook voor andere Ahold-formules als Gall & Gall, Etos en het Tsjechische Albert. Bestuursvoorzitter John Rishton liet eind augustus al weten dat de economische neergang wellicht kan leiden tot overnamemogelijkheden. Te meer omdat Ahold een solide balans heeft. Door het aanstellen van Sander van der Laan als algemeen directeur van Albert Heijn kan Dick Boer, coo van Ahold Europe, zich meer gaan richten op groeikansen en overnames.

Bron: Het Financieele Dagblad