HomeNieuwsBedrijven en personenBCME en Empac maken fusie in de Europese metaalsector bekend

BCME en Empac maken fusie in de Europese metaalsector bekend

Beverage Can Makers Europe (BCME) en European Metal Packaging (Empac) maakten vandaag hun fusie bekend tot Metal Packaging Europe. Gezamenlijk produceren zij op jaarbasis zo'n 85 miljard eenheden voor de drank-, voedings-, health & beauty, huishoudelijke en industriële markten. De nieuwe structuur zorgt voor een efficiëntere en daadkrachtigere organisatie. Metal Packaging Europe zal vanuit het kantoor in Brussel de belangen behartigen van al haar leden. Meer dan 450 fabrieken, met in totaal 65.000 mensen, zijn lid van Metal Packaging Europe.

“Dit is een historisch moment voor onze sector”, aldus Martin Reynolds, vicepresident External & Regulatory Affairs bij CROWN Europe en voorzitter van Metal Packaging Europe. “Het is een ambitieuze stap om alle activiteiten onder één dak te brengen. Maar wel een die onze bedrijfstak de mogelijkheid biedt de vele voordelen van metalen verpakkingen nog beter te ontwikkelen en te communiceren. Bijvoorbeeld het bijzondere feit dat de materialen eindeloos te recyclen zijn.”

Martin Reynolds krijgt ondersteuning van Colin Gillis (Ball Beverage Packaging Europe) en Francisco Rodrigues (Colep) als vicevoorzitters. Andere bedrijven die een vertegenwoordiger in het bestuur hebben zijn Ardagh Group, ASA Group, Blechwarenfabrik Limburg, Glud & Marstrand, HUBER Packaging Group, Massilly Holding, Sarten, Silgan Metal Packaging en APEAL, de vereniging van Europese producenten van staalverpakkingen.

Vanuit Metal Packaging Europe zal een aantal branchecommissies aan de slag gaan met onderwerpen die voor alle bedrijven uit de sector van belang zijn, waaronder communicatie, levensmiddelencontact, verpakkingswetgeving en duurzaamheid. Daarnaast zullen er commissies actief zijn die zich specifiek richten op de markt voor spuitbussen, drank, voedsel en General Line.

“Met de oprichting van één organisatie voor de metaalbranche, zullen we onze bedrijfstak sterker en doelmatiger vertegenwoordigen en ervoor zorgen dat het geluid van de producenten van metalen verpakkingen in heel Europa gehoord wordt”, aldus Gordon Shade, CEO van Empac en nu van de nieuwe organisatiestructuur.

“Met gezamenlijke marketingactiviteiten en initiatieven op het gebied van milieu en technologie zullen we metalen verpakkingen blijven promoten en ervoor zorgen dat het, zowel voor consumenten producten als industriële producten, de eerste keus in verpakkingsmateriaal wordt”, voegt Ellen Wauters, directeur van BCME, toe. Wauters zal een belangrijke rol blijven vervullen in de activiteiten van Metal Packaging Europe.

De afdeling die zich gaat bezighouden met public affairs, een van de kernactiviteiten van de nieuwe organisatie, komt onder leiding te staan van Lena Nover. Dit biedt de leden de mogelijkheid om de volledige verantwoordelijkheid te nemen voor de kansen en uitdagingen die volgen uit het EU-actieplan voor de circulaire economie. Als eindeloos recyclebaar materiaal, kan metaal een belangrijke bijdrage leveren aan het realiseren van een circulaire economie.

Metal Packaging Europe zal in Nederland vertegenwoordigd blijven door Metalen Verpakkingen Nederland en in de Benelux door BCME. Andere nationale structuren zijn MEG in Denemarken, Bev Can voor Oost-Europa, La Boîte Boisson en SNFBM in Frankrijk, VMV en Forum Getränkedose in Duitsland, Anfima in Italië, AME en Latas de Bebidas in Spanje, SVM in Zwitserland en Can Makers en MPMA in het Verenigd Koninkrijk.

Kijk voor meer informatie op www.metalpackagingeurope.org.

Foto: Crown Holdings