HomeNieuwsBarcode viert veertigste verjaardag

Barcode viert veertigste verjaardag

De barcode viert vandaag zijn veertigste verjaardag. Op 3 april 1973 kozen de leiders van de Amerikaanse levensmiddelenindustrie voor een standaard om producten te kunnen identificeren. In Nederland en in 149 andere landen kennen we deze standaard vandaag de dag als de GS1 barcode.

De beslissing van de Amerikaanse levensmiddelenindustrie voor een unieke standaard creëerde een wereldwijde taal voor het bedrijfsleven. De streepjescode was ooit ontwikkeld om de wachtrijen bij de kassa te verkorten. Caissières voeren geen prijzen meer in, maar scannen de unieke artikelcode van producten.

Van Amerika naar Nederland

De eerste barcode die ooit werd gescand was een pakje kauwgom in een supermarkt in Ohio in 1974. Vandaag de dag zijn over de hele wereld er bijna twee miljoen fabrikanten die de barcode op de verpakking van hun producten toepassen. Het was Albert Heijn zelf die er persoonlijk op toe heeft gezien dat de barcode in 1976 ook in Nederland vaste voet aan de grond kreeg.

“Bedrijven willen zoveel mogelijk kosten besparen, hun bedrijfsvoering optimaliseren en de winst verhogen. Visionaire leiders zagen het enorme potentieel van samenwerking op het gebied van standaarden. Het spreken van een gemeenschappelijk wereldwijde taal door standaarden maakt het zakendoen voor de gehele supply chain eenvoudiger”, aldus Pieter Maarleveld, directeur GS1 Nederland.

Van identificatie naar informatie delen

We zijn nu veertig jaar na de geboorte van de streepjescode. De GS1 barcode is uitgegroeid tot het fundament van veel businessprocessen. Immers, de GS1 barcodes identificeren producten uniek en eenduidig. Voor de logistieke en administratieve processen staan alle artikelgegevens centraal in één database. Vervolgens kunnen bedrijven elektronisch zakendoen met eCom.

De sleutel tot het verbeteren van efficiency en effectiviteit zit in het gebruik van uniforme standaarden en de samenwerking die ketenpartners hierdoor aangaan. Bedrijven kunnen hierdoor efficiënter werken en zo kunnen zij hun klanten het beste bedienen.

Kijk voor meer informatie op www.gs1.nl.