HomeProductcatalogusEtiketteren en printenBandall levert banderolleermachine aan BVP Verpakkingen

Bandall levert banderolleermachine aan BVP Verpakkingen

Verpakkingsleverancier BVP heeft een innovatieve verpakking voor thermische isolatie, de Papercooler. Een klant vroeg BVP om deze verpakkingen geopend aan te leveren: klaar voor gebruik. BVP vond de beste oplossing in een banderolleermachine van Bandall. Een papieren banderol houdt de kartonnen sluitkleppen van de verpakking open. Zodra de Papercooler met de kleppen afgesloten moet worden, kan de banderol in een handomdraai worden verwijderd.

BVP levert diverse verpakkingsmaterialen. Duurzaamheid is daarbij voor BVP een vanzelfsprekendheid. Het bedrijf daagt zijn klanten dan ook altijd uit om voor de meest duurzame oplossing te kiezen. Bij zo'n werkwijze moet het bedrijf natuurlijk ook wat kunnen bieden. En dat lukt, want ze denken vóór de markt uit. Daardoor komen ze regelmatig op nieuwe oplossingen om materiaal en transportkosten te besparen en bedenken ze mogelijkheden voor hergebruik van afvalstoffen.

Een bijzonder product van BVP is de Papercooler, een doos die de inhoud thermisch isoleert en volledig is gemaakt van papier en karton. De wanden van de doos zijn opgebouwd uit meerdere lagen: een gladde binnenwand, een gladde buitenwand en daartussen enkele lagen papier met een onregelmatige ribbelstructuur. Door de ribbelstructuur ontstaan holtes waarin veel stilstaande lucht wordt vastgehouden. Daardoor ontstaat de hoge isolerende waarde van de Papercooler, want papier en lucht zijn uitstekende isolators.

De Papercooler is ontwikkeld in samenwerking met Thermo Fisher Scientific. De koelbox is opgebouwd uit lossen onderdelen die dankzij hun slimme constructie snel in elkaar kunnen worden gezet. Voor één klant was dit nog niet snel genoeg. Deze klant wil dat de dozen kant-en-klaar worden aangeleverd. Met een opengeklapte bovenzijde, zodat de medewerkers er meteen de producten in kunnen stoppen. Dichtdoen, versturen en klaar. Het bedrijf verstuurt veel pakketten. Daarom telt ieder onderdeel van het proces. En iedere stap die bespaard kan worden, verhoogt de efficiency van het logistieke proces.

Deze klant is Koppert, een bedrijf dat wereldwijd insecten, mijten, hommels en schimmelsporen levert aan boeren en tuinders, om op een biologische wijze plagen te bestrijden en planten te bestuiven. De temperatuur mag tijdens het transport niet te veel afwijken, want dan overleven de beestjes de reis niet. Daarom maakte Koppert, net als ieder ander bedrijf, voorheen gebruik van EPS-verpakkingen. EPS past echter niet in het streven van Koppert naar een duurzame werkwijze. Daarom zocht het bedrijf een nieuwe en betere oplossing voor de verpakking: een oplossing die geen gebruik maakt van kunststof.

BVP wil zijn klanten zo goed mogelijk helpen en ging op zoek naar de gewenste oplossing. Een geschikte oplossing betekent dat de kleppen van de dozen snel worden gefixeerd in de gewenste positie en dat het materiaal ook weer snel verwijderd kan worden. Elastiek en plastic voldoen hier niet aan omdat deze materialen enige rek vertonen. Daardoor blijven de kleppen niet strak tegen de zijkant van de doos liggen en dat leidt tot problemen bij het stapelen en transporteren.

Uiteindelijk vond BVP de oplossing in de vorm van een banderolleermachine van Bandall, met papieren banderollen. Een papieren banderol rekt niet en bindt daardoor de kleppen strak tegen de doos. Bovendien is banderolleren een snel proces en kan de papieren banderol na het vullen van de doos met één beweging worden verwijderd.

Het voorstel van BVP voldeed helemaal aan de doelstellingen voor duurzaamheid van Koppert. De Papercooler wordt gemaakt van papier en karton en maakt het gebruik van kunststoffen overbodig. Bovendien bestaat 85 procent van het papier en het karton uit gerecycled materiaal. Alleen de buitenste laag van het karton wordt gemaakt van nieuw materiaal. Dat is nodig om de gewenste stevigheid te bereiken, want gerecycled papier verliest bij iedere recycling een deel van de stevigheid. De stevigheid van de Papercooler is prima, want de dozen zijn uitgebreid onderzocht en geslaagd voor alle testen, zoals valtesten en ISTA-testen. Bandall draagt nog verder bij aan de duurzame ambities, want BVP gebruikt banderollen van Bandall van gerecycled papier.

Bandall is een bekende in het uitgebreide netwerk van BVP en Eddo Bakker, teammanager Sales had goede herinneringen aan het bedrijf, daarom nam hij contact op toen hij op zoek ging naar een nieuwe verpakkingsmethode voor Koppert. Eddo: “Ze vonden het leuk bij Bandall om mee te werken aan een passende oplossing en we zijn meteen aan de slag gegaan. We hebben enkele testen uitgevoerd en de uitslagen waren veelbelovend. Zoals wel vaker gebeurt, kwamen er ook nu op het laatst nog een paar kleine wijzigingen. Toen die bekend werden heb ik meteen Bandall gebeld en ze wilden me direct helpen. Ik heb toen vijf dozen in mijn auto gedaan en ben gelijk naar hun vestiging in De Meern gereden. Die flexibiliteit is kenmerkend voor Bandall en het is één van de redenen dat onze samenwerking zo prettig verloopt.”

www.bandall.com