HomeMachinesEtiketteren en printenBaljet speelt met codeeroplossing in op toenemende vraag naar QR-codes

Baljet speelt met codeeroplossing in op toenemende vraag naar QR-codes

Je komt ze tegen op posters en soms proberen marketeers ze uit op verpakkingen. Van een echte doorbraak van de computer leesbare QR-code is volgens Baljet Marking & Coding tot nu toe echter nog geen sprake. Gaat de QR, net als de RFID-code, de dominantie van de barcode met rust laten? Het Britse blad The Economist voorspelde onlangs in een speciaal artikel de op handen zijnde doorbraak van de QR-code in Europa en de Amerika. Want in Azië gaat het nu wel heel erg hard.

De rechthoeken van de tweedimensionale zwart-wit streepjescode bevatten de gegevens in rastervorm die alleen een computer kan ontcijferen. Ze zijn de hyperlink of een stuk tekst, die kan worden gelezen door de code te scannen, bijvoorbeeld met een mobiele telefoon. Deze coderingen in het Quick Response (QR)-formaat, maken een snelle opmars in Japan en China, waar ze in 2016 alleen al 1,5 triljoen euro aan mobiele betalingen hebben ingeschakeld.

Ondanks hun aanwezigheid op instapkaarten van luchtvaartmaatschappijen, verzendlabels en in apps, blijft de grote doorbraak hier tot nu toe uit. De doorbraak van de QR-code zou kunnen komen met de nieuwste camera-app van Apple, in iOS 11. Het herkent automatisch een QR-code en concurrenten als Motorola hebben de QR-code herkenning al in hun camera's opgenomen. De gratis upgrade van Apple betekent dat QR-scanning honderden miljoenen gebruikers wereldwijd gaat bereiken.

Steeds meer apps bevatten codeherkenning in hun camerafuncties, zoals WhatsApp, die gebruikers de identiteit laat bevestigen met een QR-code. Shopify, aanbieder van webwinkelsoftware, heeft een tool ontwikkeld om QR-codes te genereren, die klanten kunnen plaatsen op producten, advertenties en in winkels. Apps en websites waarmee ontwerpers gemakkelijk codes kunnen genereren, hebben nieuwe gebruikers gekregen.

De QR-code leent zich ook uitstekend voor de traceability-gegevens op technische onderdelen. Het voordeel ten opzichte van de lineaire (1D) barcode is de hoeveelheid karakters die op een kleine oppervlakte nog steeds leesbaar zijn (ruim 7.000) en de code is ook na beschadiging uit te lezen. QR-codes kunnen worden gekoppeld aan audiocommentaar, instructievideo's of andere media.

QR-codes op gasbranders van CV-ketels en op onderdelen voor de ingangscontrole bij de assemblage. Het zijn twee recente applicaties die Baljet Marking & Coding recent met succes en naar grote tevredenheid van de klant implementeerden. Samen met de nieuwste generatie managementsoftware van smartphones voor het bijhouden van de voorraad, kan met het scannen van de QR-code elke transactie in het veld worden verwerkt. Ook kleinere bedrijven hebben daarmee een actuele en volledig geautomatiseerd beheer van de voorraad.

Kijk voor meer informatie op www.baljetmc.com.