Home Nieuws Bedrijven en personen Avantium bouwt fabriek in Delfzijl voor grootschalige productie PEF

Avantium bouwt fabriek in Delfzijl voor grootschalige productie PEF

Avantium, een toonaangevend technologiebedrijf in duurzame chemie, maakt bekend dat het een positieve Definitieve Investeringsbeslissing (FID) heeft genomen over de bouw van haar FDCA Flagship fabriek. De positieve FID werd genomen nu het bedrijf heeft voldaan aan de drie belangrijke voorwaarden die zij had gedefinieerd, waaronder het veiligstellen van voldoende financiering, het afronden van de engineering en het opzetten van de toeleveringsketen, en het tekenen van voldoende afnamecontracten voor de FDCA fabriek. Met de recente ondertekening van een term sheet van €90 miljoen voor schuldfinanciering, is nu voldaan aan de laatste uitstaande financieringsvoorwaarde.

Het bereiken van deze mijlpaal is een beslissend moment in de evolutie van Avantium en zal de commercialisering van PEF (polyethyleen furanoaat) versnellen. De FDCA Flagship fabriek van Avantium wordt 's werelds eerste fabriek waar FDCA (furaandicarbonzuur) op commerciële schaal wordt geproduceerd, met een capaciteit van 5 kiloton per jaar. FDCA is de belangrijkste bouwsteen van de 100% plantaardige, recycleerbare kunststof PEF, die ook functionele voordelen heeft ten opzichte van kunststoffen die gemaakt zijn van aardolie.

Avantium gelooft dat de commerciële FDCA fabriek, naast het genereren van inkomsten en winsten op basis van de verkoop van producten van de fabriek, de mogelijkheden van grootschalige productie en gebruik van PEF zal aantonen aan consumenten, klanten en partners. Dit zou de weg moeten vrijmaken voor een enorme uitbreiding van de toepassingen van PEF, met een potentiële totale eindmarkt van $200 miljard per jaar, waartoe Avantium toegang wil krijgen door het verkopen van technologielicenties aan industriële bedrijven wereldwijd.

Tom van Aken, Chief Executive Officer van Avantium, zegt over dit beslissende moment in de evolutie van Avantium: “Wij waarderen het vertrouwen dat onze partners, en in het bijzonder een sterk consortium van Nederlandse banken, stellen in onze innovatieve technologie om FDCA en PEF te produceren. Door te voldoen aan de drie voorwaarden voor de bouw van onze FDCA Flagship fabriek, hebben we een kantelpunt bereikt in onze reis naar de commercialisering van de nextgeneration plantaardige kunststof PEF. Een nieuwe kunststof op de markt brengen is een buitengewone prestatie. Met de steun van al onze belanghebbenden zullen onze volharding, inspanningen en gedrevenheid binnenkort vruchten afwerpen. We zijn trots dat we een leidende rol kunnen spelen in het versnellen van de overgang naar de circulaire economie en tegelijkertijd waarde kunnen creëren voor onze aandeelhouders.”

www.avantium.com