HomeNieuwsBeurzen en evenementenAvantium benadrukt belang ketensamenwerking bij transitie naar biobased verpakken

Avantium benadrukt belang ketensamenwerking bij transitie naar biobased verpakken

De verpakkings- en recyclingsector hebben verbindende uitdagingen. Daarom organiseert Management Producties op donderdag 22 maart 2018 zowel Packaging Industry als Afval & Recycling Industrie in Utrecht. Het thema ‘de keten kiest voor kwaliteit' staat centraal. In aanloop naar het congres interviewt Pack Online een aantal van de topsprekers van Packaging Industry en Afval & Recycling Industrie. Vandaag is het de beurt aan Gert-Jan Gruter, Chief Technology Officer bij Avantium.

Biobased verpakken: doen of niet doen? “Natuurlijk, die tijd gaat komen. We hebben al heel veel bereikt, maar we staan wel nog maar aan het begin van de transitie”, steekt Gert-Jan Gruter van wal. “Klimaatverandering dwingt ons over te stappen naar ‘renewable' grondstoffen. Daarnaast wordt er momenteel 325 miljoen ton plastic per jaar geproduceerd, waarvan ongeveer 1% biobased en daarvan is slechts een deel 100% biobased. De behoefte zal toenemen naar meer dan 1 miljard ton in 2050. Dit is dan ook het ideale moment voor de transitie naar biobased materialen. Voor bepaalde toepassingen zal er ook ruimte zijn voor ‘biodegradable' materialen.”

Volgens Gert-Jan Gruter komt er een kans aan voor biobased materialen. “Niet zozeer ter vervanging van polymeren op basis van fossiele grondstoffen, maar juist om de toenemende vraag naar plastic te kunnen beantwoorden. Tien jaar geleden lag de focus nog op het opraken van de olie, maar nu moeten we er alles aan doen om ‘climate change' te voorkomen. In het kader van de in Parijs gestelde doelen voor 2050 (80% reductie van fossiele CO2-emissies, red.) kunnen we niet anders dan concluderen dat we met z’n allen te laat zijn begonnen.”

Ketensamenwerking is volgens Gert-Jan Gruter dan ook van essentieel belang. “Er zijn ruwweg drie bronnen voor biobased materialen: biomassa, CO2 en recycling. Er is in mijn ogen geen competitie tussen biobased materialen en materialen uit fossiele grondstoffen, maar wel tussen de toepassingen van biomassa. Zo zijn er voor energie voldoende andere alternatieven, maar voor materialen is biomassa eigenlijk het enige alternatief.”

Samenwerkingen zijn volgens Gert-Jan Gruter daarom ‘super belangrijk' en daarom heeft Avantium deze zowel vooraan als achteraan in de keten. “Zo werken we bijvoorbeeld samen met energiemaatschappij RWE. Ook kolencentrales gaan over op biomassa, maar door onze samenwerking kunnen we eerst koolhydraten, de voor materialen bruikbare grondstof, uit de biomassa winnen. De lignine die overblijft is juist zeer geschikt voor energie”, legt Gert-Jan Gruter uit. “Daarnaast werken we samen met partijen als Coca-Cola en Danone, die duurzame ambities en complementaire interesses op het gebied van biobased materialen hebben.”

Tijdens Packaging Industry zal Gert-Jan Gruter plaatsnemen aan tafel en het gesprek aangaan met Christiaan Bolck, Program Manager Materials bij Wageningen UR, en Robert Corijn, Expert Verpakkingen bij Attero. Gert-Jan Gruter: “Voor ons is het belangrijk om te begrijpen waar de behoefte van de markt ligt en deze daarnaast te kunnen informeren over de oplossingen die er nu zijn en vooral die eraan komen.”

Klinkt interessant? Ook u bent van harte welkom op hét netwerkevent voor de gehele supply chain van verpakte producten en de afval- en recyclingsector. Reserveer uw plaats en ontmoet meer dan 200 experts. Lezers van Pack Online ontvangen € 50,00 korting o.v.v. code PACK50.

www.packagingcongres.com