HomeMaterialenVerpakkingsmaterialenAusloos maakt vergelijking en adviseert over keuze tussen buis- en vlakfolie

Ausloos maakt vergelijking en adviseert over keuze tussen buis- en vlakfolie

Uw product verpakken met een foliemachine? Dan heeft u onder meer de keuze tussen buis- en vlakfolie. Hoe kiezen? Ausloos maakt een vergelijking.

Zakken uit buisfolie zijn voorgevormd en moeten enkel vanboven en vanonder geseald worden in de foliemachine. De zak vormt voor de rest één ononderbroken geheel. Buisfolie is een populaire keuze voor industriële producten zoals meststoffen of plastic granulaten die aan hoge snelheden verpakt dienen te worden. Buisfoliezakken beginnen meestal bij breedtes van 300 mm en gaan gemiddeld tot 440 mm plus zijvouw. Doordat een zak uit buisfolie 1 geheel is, zijn speciale bedrukkingen iets moeilijker. Een sobere bedrukking – ideaal voor B2B – is absoluut mogelijk.

Producten zoals poeders of cement verpakken? In buisfolie kan een labyrintontluchting, die vlakfolie niet heeft. Zulke producten verpakt u daarom beter in buisfolie. Doordat buisfolie uit 1 geheel bestaat, verliest u minder plastiek dan bij vlakfolie. De gesealde randen hebben bij vlakfolie per zak gemiddeld een overlap van 4 cm nodig. Daartegenover staat dat vlakfolie vaak dunner kan verwerkt worden. Verschillende groottes en breedtes van zakken met 1 foliemachine? Een buisfoliemachine kan automatisch wisselen. Dit maakt wel dat het mechanisme van de machine ingewikkelder is en meer onderhoud kan vragen.

Bij vlakfolie wordt de folie doormidden gesneden en moet – naast de boven- en onderkant – ook de zijkant geseald worden in de foliemachine. Zakken uit vlakfolie bestaan in alle groottes. Van kleine (snoep)zakjes met een breedte van 50 mm tot grote zakken waarin 80 liter potgrond past. Vlakfolies kunnen dunner gemaakt worden. Dat kan interessant zijn voor bv. houtpellets of andere producten met een lage prijs per zak. Dunnere folie betekent immers een lagere verpakkingskost. Dat er minder plastiek wordt gebruikt, wat ecologisch beter is, is een mooie extra.

Vlakfoliezakken zijn perfect voor producten die naar de eindconsument gaan. De meest uitgebreide en mooiste bedrukkingen: het is allemaal mogelijk. Een vlakfoliezak kan ook bestaan in bv. gelamineerde folie, zoals u ziet bij hondenvoerzakken. Bij buisfolie is dat niet mogelijk. Wil u de breedte van uw vlakfoliezakken aanpassen? Dan moet u in de vlakfoliemachine de vormschouder wisselen – iets wat niet automatisch gebeurt. Daar staat tegenover dat een vlakfoliemachine een eenvoudige machine is met weinig onderhoud en minder bewegende delen dan een buisfoliemachine. Tegenwoordig bestaan er ook instelbare vormschouders waardoor het wisselen van schouder minder frequent dient te gebeuren.

Vlakfolie of buisfolie: welke foliemachine past het best bij uw product? Raadpleeg Ausloos voor advies op maat en men begeleidt u naar een geoptimaliseerd en efficiënt verpakkingsproces.

www.ausloos.net