HomeNieuwsBedrijven en personenArla Foods bouwt gigantische melkfabriek nabij Londen

Arla Foods bouwt gigantische melkfabriek nabij Londen

arlafoodsArla Foods UK gaat in de omgeving van Londen een nieuwe fabriek bouwen met een capaciteit van één miljard liter verse melk. Naar eigen zeggen gaat het om de grootste en technisch meest geavanceerde fabriek in zijn soort ter wereld. De site zal naar verwachting  500 mensen tewerkstellen. Arla Foods, de Scandinavische landbouwcoöperatie, had eerder al aangegeven aanzienlijk te willen investeren in haar Britse poot. “We willen ons op lange termijn engageren in het Verenigd Koninkrijk en deze nieuwe melkfabriek kadert in deze visie”, zegt Peter Lauritzen, ceo van Arla Foods UK.

“We zoeken momenteel nog naar een geschikte locatie. Begin 2010 stellen we de gedetailleerde plannen voor”, aldus Lauritzen. Arla Foods heeft in het Noord-Engelse Leeds een moderne fabriek die een half miljard liter verse melk kan draaien. “Onze nieuwe plant zal de melkverwerking naar een hoger niveau tillen”.

Met een capaciteit van één miljard liter melk per jaar – goed voor een vijfde van de jaarlijkse nationale consumptie in het VK – kan de nieuwe fabriek in theorie de 11 miljoen inwoners van heel Londen  van verse melk voorzien.

Arla Foods UK heeft als Britse zuivelproducent zijn basis in Leeds en is onderdeel van de Zweeds-Deense Arla Foods Group. Naar schatting 7.996 Zweedse en Deense zuivelproducenten maken deel uit van de coöperatie, die wereldwijd 15.927 mensen tewerkstelt.

Vorig jaar was Arla Foods met haar joint venture company Arla Mengniu nog betrokken in het Chinse melkschandaal, waarbij melamine in melkproducten gevonden werd. Executive director Jais Valeur zei toen hierover: “We maken deel uit van deze crisis, net zoals we deel uitmaken van de oplossing”.

Bron: Vilt.be