HomeMachinesEtiketteren en printenApetito etiketteert onder extreme omstandigheden met Weber Marking

Apetito etiketteert onder extreme omstandigheden met Weber Marking

Wij bibberen al bij een paar graden onder nul. Dat stelt nog niets voor. In het magazijn van de verdelers van de diepvriesproducten van Apetito zijn er temperaturen tot -24 °C. Hier heersen extreme omstandigheden voor labelsystemen. De fabrikant doet op deze plek een beroep op etiketteermachines van Weber Marking Systems, die ondanks de koude en zonder kabinet, in staat zijn op een betrouwbare manier labels op dozen aan te brengen.

Door de groei van het bedrijf in de laatste decennia heeft de bestaande diepvriesopslag met orderverzameling haar grens bereikt. Daarom is besloten een nieuw, ultramodern logistiek en verzendcentrum te bouwen. Het belangrijkste gedeelte ervan is een automatische dozenopslag met een daarop aangesloten orderverzamelingszone. Dagelijks worden meer dan 2.000 verschillende producten, verpakt in zestig doosformaten, hier opgehaald.

Om het werk van de inpakkers en de leveranciers te vergemakkelijken en verwisselingen resp. fouten te voorkomen, worden alle producten die voor een bepaalde klant bestemd zijn in het rood, blauw, of in het geel gemarkeerd. Om dit te realiseren staat op twee stations aan beide zijden een labelinstallatie, die bestaat uit drie Alpha Compact-etiketteermachines die het juiste etiket op de doos plakken. Op die manier verlaten per jaar acht miljoen dozen het magazijn met een label erop.

“Wij zijn het gewend dat leveranciers bij ons voor het eerst te maken krijgen met extreme temperaturen. Velen zijn ervan overtuigd dat hun techniek geschikt is voor vriestemperaturen, maar dat blijkt vaak helaas helemaal anders te zijn”, aldus Klaus Schmalbrock, afdelingshoofd logistiek bij Apetito. “Vaak bepalen minimale afwijkingen bij het gebruikte materiaal of het tegen de kou kan of niet.” Schmalbrock werkt al 31 jaar voor het bedrijf en heeft gedurende deze periode dus al heel wat geleerd in dit opzicht.

Dat temperaturen van -24 °C een beproeving voor de techniek kunnen zijn, heeft ook de producent van labelmachines, Weber Marking Systems, moeten ondervinden. Nadat verschillende andere producenten van labelinstallaties vriendelijk bedankt hebben bij de vraag van Apetito, is Weber juist de uitdaging aangegaan. Het project liep echter niet van een leien dakje. Het etiketteren moet in de diepvrieszone gebeuren en er was slechts weinig plaats gereserveerd voor de labeler op de verhoging. Een opstelling van het systeem in een gebied met temperaturen boven nul of een opstelling in een verwarmd kabinet, was niet mogelijk.

Volker Bluhm, directielid van Weber Marking, herinnert het zich nog: “De eerste labels werden stijf en broos door de kou en konden niet automatisch verwerkt worden. Na de inbedrijfstelling traden er problemen op bij de lineaire as van de etiketteermachine, alhoewel deze vooraf wekenlang in de kou was getest.” De ingenieurs gaven echter niet op en hebben een oplossing gevonden. Er zijn verschillende etiketten getest, totdat het passende etiketmateriaal gevonden was, dat ook bij extreme temperaturen volledig automatisch verwerkt kon worden en ook goed plakt.

Voor de etiketteermachine zijn lineaire assen van verschillende producenten getest en is het magazijn geschikt gemaakt voor vriestemperaturen. De inspanningen en het doorzettingsvermogen van de collega's van Weber Marking Systems hebben uiteindelijk tot een oplossing geleid. Op dit moment zijn twee aanvoerlijnen voorzien van etiketteermachines van het type Alpha Compact, die continu kleurenetiketten op de dozen aanbrengen.

Klik hier om het hele artikel te lezen…

Kijk voor meer informatie op www.webermarking.nl.