Home Nieuws ALPLA sluit zich aan bij ontwikkeling PEF-fles

ALPLA sluit zich aan bij ontwikkeling PEF-fles

Na Coca-Cola en Danone heeft ook kunststofproducent ALPLA een overeenkomst getekend met duurzaam chemiebedrijf Avantium voor de ontwikkeling van de PEF-fles. De PEF-flessen zijn milieuvriendelijker en goedkoper dan de huidige PET-flessen. De PEF-fles is gemaakt van bioplastic geproduceerd met Avantiums YXY-technologie. Het doel van de samenwerking is de 100% plantaardige fles in 2016 grootschalig op de markt te hebben.

Met PEF moet de overstap worden gemaakt van fossiele naar plantaardige grondstoffen voor verpakkingsmateriaal. De productiekosten van PEF zijn bovendien lager dan van het fossiele PET en het beschermt de inhoud ook beter tegen zuurstof, koolzuur en water en dus tegen bederving.

Daarnaast berekende het Copernicus Instituut van de Universiteit Utrecht dat de CO2-footprint van PEF 50 tot 70% lager is dan die van PET.

YXY is een katalytische technologie die plantaardige materialen omzet in chemische bouwstenen voor bioplastic, zoals PEF (polyethyleen furanoaat). PEF is een 100% plantaardig polyester en kan gerecycled worden met bestaande technieken.

ALPLA zal PEF-flessen ontwikkelen voor de verpakking van voedsel, zoals sauzen, babyvoeding en eetbare oliën, en van verzorgings- en huishoudelijke producten, zoals cosmetica en wasmiddelen. Daarnaast gaan ALPLA en Avantium flessen ontwikkelen voor bier en andere alcoholische dranken.

Avantium levert PEF vanuit zijn fabriek in Geleen, maar is van plan een nieuwe fabriek met een capaciteit van 50.000 ton te bouwen die in 2016 operationeel moet zijn.

Kijk voor meer informatie op www.alpla.com.