HomeDossiersDesignAlbumprinter verpakt snel en efficiënt met CartonWrap van Cikam

Albumprinter verpakt snel en efficiënt met CartonWrap van Cikam

Al tien jaar is Cikam vaste partner van Albumprinter. Als totaalleverancier levert Cikam uiteenlopende systemen, waaronder de Cikam CMC CartonWrap. “Al deze systemen hebben ervoor gezorgd dat ons proces veel efficiënter verloopt en de pakketten op maat worden verpakt”, aldus Jacco Buurman, plant director van Albumprinter. Albumprinter is in 2003 opgericht. “In de beginperiode groeiden we 22.000 procent per jaar. Tegenwoordig hebben we jaarlijks een double digit groei, van meer dan tien procent.” In de fabriek in Den Haag maakt Albumprinter fotoproducten die wereldwijd worden geleverd onder verschillende merknamen. De consumentenmarkt in Nederland bedient Albumprinter met het merk albelli.

Productieproces verbeteren

Op drukke dagen verwerkt Albumprinter zo'n 60.000 pakketten. “Mass customization kun je niet doen zonder goede ondersteunende IT-systemen”, stelt Jacco Buurman. “Dan heb je een partij als Cikam nodig die begrijpt wat wij nodig hebben. Een partij die bovendien de veranderingen en mogelijkheden in de markt ziet. Regelmatig leggen we een uitdaging neer bij Cikam, zodat we ons productieproces kunnen verbeteren. Dankzij de diepe technische kennis en het grote netwerk van Cikam komen we samen tot goede oplossingen. Naast de kennis heeft Cikam ook de flexibiliteit die wij zoeken. Met korte lijnen, goede service en technische ondersteuning.”

CartonWrap

Een voorbeeld van de intensieve samenwerking is de Cikam CMC CartonWrap. Jacco Buurman: “We hebben aan de basis gestaan van het idee van dit systeem. We waren namelijk op zoek naar een automatisch en schaalbaar verpakkingssysteem. We zijn met Cikam mee geweest naar de producent in Italië om het concept te bespreken.” Inmiddels is de Cikam CMC CartonWrap een volwassen systeem. Bedrijven kunnen hiermee producten van verschillende formaten verpakken. Volledig geautomatiseerd, in een op maat gemaakte kartonnen doos. “Een systeem met een hoge output en weinig storingen”, aldus Jacco Buurman.

Duizend pakketten per uur

Voorheen verpakte Albumprinter de fotoboeken handmatig in enveloppen. “Een geoefende operator kon honderd pakketten per uur aan. Dit systeem kan duizend pakketten per uur aan. Doordat we flink besparen op de loonkosten is de terugverdientijd van het systeem relatief kort.” Het systeem verwerkt ook andere producten met afwijkende formaten. Jacco Buurman: “Per product maakt het systeem on demand een strakke box. Een perfect fit. Hierdoor passen er jaarlijks 200.000 pakketten meer door de brievenbus dan voorheen. Dat levert een flinke besparing op. Maar de klant wordt ook blij van een strak en mooi verpakt pakket.”

Leidend in de markt

Albumprinter en Cikam, ook dat is een perfect fit. Als totaalleverancier heeft Cikam al uiteenlopende oplossingen gerealiseerd. “Sommige zijn echt uniek en honderd procent maatwerk”, aldus Jacco Buurman. “Al deze systemen van Cikam hebben ervoor gezorgd dat ons proces veel efficiënter verloopt. Bovendien is het aantal fouten gedecimeerd. Daarmee zijn we leidend in de markt.” Niet voor niets heeft albelli al drie keer de fotoboekentest van de Consumentenbond gewonnen. Jacco Buurman: “Efficiencyslagen puur om te besparen doen we niet. De klant moet er wat aan hebben. Altijd.”

Volumes verdubbelen

Albumprinter hoopt samen met Cikam de indrukwekkende groei te kunnen doorzetten. “Binnen een aantal jaar willen we – met hetzelfde aantal mensen – onze volumes verdubbelen. Samen met Cikam kijken we continu waar we verbeterslagen kunnen maken. Misschien dat we door een andere manier van werken zelfs wat stappen in het proces kunnen overslaan.”

Kijk voor meer informatie op www.cartonwrap.nl.