HomeNieuwsVerpakkingenAlbert Heijn heeft herbruikbare fles voor zelf geperst sinaasappelsap

Albert Heijn heeft herbruikbare fles voor zelf geperst sinaasappelsap

Supermarkten gebruiken verpakkingsmateriaal om verschillende redenen. “Een belangrijke is voedselveiligheid. Ook zorgt een verpakking ervoor dat het product langer vers en houdbaar blijft”, zegt Anita Scholte op Reimer, hoofd Kwaliteit en Duurzaamheid bij Albert Heijn. “Dat leidt tot minder voedselverspilling. Voor het milieu is het beter om een verpakking te gebruiken dan een product weg te moeten gooien. Bij Albert Heijn zijn we constant op zoek naar de beste balans tussen voedselverspilling voorkomen en zo min mogelijk en duurzaam mogelijk verpakken.”

Albert Heijn heeft als doel om in 2025 minimaal 20 miljoen kilo verpakkingsmateriaal te besparen ten opzichte van 2018. “We zijn goed op weg: sinds 2018 reduceerden we al meer dan 10 miljoen kilo verpakkingsmateriaal”, zegt Scholte op Reimer. “Maar hoe belangrijk ook, onze focus ligt niet alleen bij minder verpakkingen. We zijn op weg naar een circulaire economie, waarin afval niet bestaat maar grondstof is voor nieuwe producten. Daarom zetten we bij Albert Heijn in op recycling en hergebruik. Zo is ons doel dat in 2025 alle eigenmerkverpakkingen uit 100 procent recyclebaar materiaal bestaat.”

Een voorbeeld van circulair verpakken zijn de flessen van Albert Heijn-sappen. Scholte op Reimer: “Die bestaan uit 100 procent gerecycled plastic en zijn sinds begin dit jaar door goed afwasbare etiketten helemaal recyclebaar.” Ook zit op de Albert Heijn-sappen sinds kort statiegeld, net als het geval is bij andere kleine plastic flessen. “Dat is een mooie stap om recycling te stimuleren en zwerfafval tegen te gaan.” Wanneer je een plastic fles inlevert, is het belangrijk om de dop niet te vergeten. “Dit maken we makkelijker met de nieuwe verpakking van AH Bronwater. Daarbij zit de dop vast op de fles. Op die manier voorkomen we dat de dop in de natuur terechtkomt.”

Door verpakkingen opnieuw te gebruiken, voorkomen we afval en gaan geen grondstoffen verloren. Scholte op Reimer: “Bij hergebruik hebben we de hulp van klanten nodig. Dat kan bijvoorbeeld door een eigen boodschappentas en herbruikbare zakjes voor brood, groente en fruit mee te brengen. Of met onze handige opvouwbare shopper, die je heel makkelijk meeneemt. Ook hebben we in onze winkels een herbruikbare fles voor zelf geperst sinaasappelsap.”

www.ah.nl