HomeMaterialenVerpakkingsmaterialenAlbert Heijn gaat 100% plantaardige PEF van Avantium gebruiken

Albert Heijn gaat 100% plantaardige PEF van Avantium gebruiken

Albert Heijn gaat samenwerken met Avantium, een technologiebedrijf in duurzame chemie, om verpakkingen verder te verduurzamen. Daarvoor wordt Avantium's 100% plantaardige en circulaire materiaal PEF (polyethyleen furanoaat) ingezet voor verschillende verpakkingsvormen. Refresco, wereldwijd leverancier van drankoplossingen, produceert voor Albert Heijn een nieuwe vruchtensapfles van PEF. Dit zal de eerste PEF-toepassing zijn die in Albert Heijn winkels geïntroduceerd wordt, zodra Avantium’s commerciële fabriek voor PEF gaat draaien. Hiermee is Albert Heijn de eerste supermarktketen ter wereld die PEF-verpakkingen gebruikt voor eigen-merkproducten.

Avantium’s PEF is een 100% plantaardig en volledig recyclebaar polymeer met een breed scala aan toepassingen zoals flessen en verpakkingen, films en textiel. Naast de duurzame verpakkingsvoordelen heeft Avantium's PEF superieure barrière-eigenschappen, wat de houdbaarheid van dranken en voedsel verlengt. Avantium bouwt momenteel in Delfzijl 's werelds eerste commerciële fabriek voor 5 kiloton FDCA (furaandicarbonzuur), de belangrijkste bouwsteen voor PEF, waarvan de commerciële productie naar verwachting in de tweede helft van 2024 van start zal gaan. Daarna zal de productie van PEF verder worden opgeschaald naar fabrieken van 100 kiloton en meer voor grootschalige productie van FDCA en PEF via technologielicenties.

PEF is een 100% plantaardig en volledig recyclebaar polymeer dat kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden zoals verpakkingen en textiel. Albert Heijn is de eerste supermark ter wereld die PEF gaat gebruiken voor de verpakking van eigen-merkproducten. Deze eerste PEF-toepassing voor vruchtensapflessen is ontwikkeld in samenwerking met Refresco.

Marit van Egmond, CEO van Albert Heijn: “Vanuit de missie ‘Samen beter eten bereikbaar maken. Voor iedereen.’ wil Albert Heijn een leefbare aarde overdragen aan toekomstige generaties. Om dat mogelijk te maken, zetten wij onder meer in op het verduurzamen van verpakkingen. Naast verpakkingsreductie, recyclebaarheid en hergebruik staan fossiel-vrije materialen hoog op onze verlanglijst. Met het gebruik van PEF geven we hier invulling aan.”

Tom van Aken, CEO van Avantium, is verheugd met de samenwerking met Albert Heijn: “We zijn trots dat Albert Heijn als eerste supermarktketen PEF gaat gebruiken voor verpakkingen. Met Albert Heijn als partner kan Avantium de PEF-waardeketen verder opschalen en uitbouwen, om zo tegemoet te komen aan de groeiende wereldwijde vraag naar circulaire en hernieuwbare materiaaloplossingen. Dit is waar de materiaaltransitie over gaat: ervoor zorgen dat consumenten toegang kunnen krijgen tot duurzame en innovatieve producten op commerciële schaal.”

Alexander van Assouw, Algemeen Directeur van Refresco Benelux: “Als leverancier van drankenoplossingen zijn we continu op zoek naar innovatieve methoden voor de productie van frisdranken, vruchtensappen en andere dranken. Een belangrijk onderdeel hiervan is het verminderen, recyclen, en verduurzamen van verpakkingen. Met PEF kunnen we een alternatieve duurzame verpakkingsoplossing aanbieden aan onze klanten. We zijn dan ook blij dat Refresco, Avantium en Albert Heijn nu samenwerken om deze nieuwe vruchtensapfles op de markt te brengen.”

www.ah.nl