HomeNieuwsAir Products introduceert nieuwe twee-in-één tunnelvriezer

Air Products introduceert nieuwe twee-in-één tunnelvriezer

airproducts-1

Air Products, leverancier van gassen voor de levensmiddelenindustrie, industriële apparatuur en diensten, heeft de Freshline® Dual Mode tunnelvriezer op de markt gebracht. Met deze flexibele tunnelvriezer kunnen fabrikanten van voedingsmiddelen ‘individually quick frozen' (IQF) en niet-IQF voedingsproducten in één machine invriezen. De nieuwe twee-in-één vriezer vergt niet alleen minder investeringen dan traditionele vriezers, maar zorgt ook voor een aanzienlijk verbeterde IQF-kwaliteit van vis, schaal- en schelpdieren, vlees en gevogelte, fruit, zuivelproducten en pasta.

airproducts-logoDe totale omzet van diepvriesproducten bedroeg volgens Nielsen in 2009 in Nederland zo’n 1,2 miljard euro. De verwachting is, dat het marktaandeel van diepvriesproducten in de totale supermarktomzet ook de komende jaren blijft gestaag groeien. Veel voedingsmiddelenfabrikanten, die mechanische of cryogene vriessystemen gebruiken, zijn bezig met de vergroting van hun vriescapaciteit of met de uitbreiding van het aantal productlijnen. Met de Freshline Dual Mode tunnelvriezer levert Air Products een vriessysteem, waarmee operators snel kunnen omschakelen van IQF naar niet-IQF producten, waardoor de vriezer de beschikbare productietijd optimaal benut. Ook de efficiency verbetert, omdat er niet tussentijds van apparatuur gewisseld hoeft te worden. De flexibele vriezer maakt het bovendien mogelijk om veel sneller op veranderingen in de vraag te reageren.

De Freshline Dual Mode kan tot 1.800 kilo product per uur verwerken. Het apparaat kan naast bestaande vriessystemen worden geïnstalleerd en neemt weinig ruimte in beslag. Het systeem is eenvoudig te installeren en heeft een modulair ontwerp. Het voldoet aan alle internationale hygiënenormen en kan worden gereinigd met behulp van cleaning-in-place (CIP).

Afgezien van de financiële en operationele voordelen biedt de Dual Mode vriezer belangrijke kwaliteitsvoordelen. Snelle en gelijkmatige cryogene koeling resulteert in kleinere ijskristallen, waardoor hydratatieverliezen tijdens het invriezen en het ontdooien afnemen. Bij cryogeen invriezen wordt het vochtgehalte van het product beter behouden. Daardoor verbetert de kwaliteit van het eindproduct en wordt de waarde van het product gemaximaliseerd.

“De Freshline Dual Mode tunnelvriezer is ontwikkeld om fabrikanten de flexibiliteit te bieden, waaraan ze in de huidige voedingsmarkt behoefte hebben”, zegt Ann Callens, European Business Development Manager bij Air Products, Food and Cryogenics. “Er is sprake van felle concurrentie in de markt. Wil je concurrentievoordeel of merkentrouw bereiken, dan zijn aspecten als flexibiliteit, snelheid en kwaliteit van groot belang. Het Dual Mode-concept betekent, dat met één apparaat voldaan kan worden aan uiteenlopende eisen, waaraan producenten moeten voldoen. Bovendien kunnen investeringen met een dergelijk systeem flink worden beperkt. Met name dat laatste aspect is met het oog op het huidige economische klimaat mooi meegenomen. Wij werken altijd nauw samen met onze klanten om een ideale oplossing te ontwerpen en te installeren, die snel een uitstekend rendement oplevert en die tevens voldoet aan zowel huidige als toekomstige behoeftes. Voortdurende en betrouwbare technische ondersteuning vormt een belangrijk onderdeel van de service die wij onze klanten aanbieden.”

airproducts-2

Kijk voor meer informatie op www.airproducts.nl of www.airproducts.be.