HomeDossiersDuurzaamheidAfvalfonds reageert op voornemen last onder dwangsom

Afvalfonds reageert op voornemen last onder dwangsom

Stichting Afvalfonds Verpakkingen heeft in juni samen met CBL en FNLI geconcludeerd dat een zorgvuldige invoering van de wet (het verplicht opzetten van een robuust en landelijk statiegeldsysteem voor blik) ons heeft genoodzaakt om het innamesysteem voor statiegeldblikjes uit te stellen naar 1 april 2023. Een eerdere start zou tot chaos leiden.

Uiteraard zijn wij ons bewust van de wettelijke ingangsdatum (31 december 2022) voor statiegeld op blik. Alle partijen hebben zich dan ook tot het uiterste ingespannen om het landelijk dekkende innamesysteem voor statiegeldblikjes vóór die tijd in te kunnen richten.

We willen voorkomen dat er geen statiegeld kan worden uitgekeerd op blikjes waar de consument wel statiegeld voor betaald heeft en dat het consumentenvertrouwen in een goed werkend statiegeldsysteem hierdoor daalt. We willen chaos in de winkel voorkomen doordat een onvoldoende landelijk dekkend innamesysteem gereed is door de huidige onzekerheden in de levertijden van apparatuur en de daaraan gekoppelde ICT systemen. Daarnaast willen we onwenselijke en onhygiënische situaties voorkomen in de winkels en de logistieke keten doordat er onvoldoende capaciteit is om de in totaal 2 miljard blikjes te comprimeren en goed te verwerken.

We willen handelen in de geest van de wet door het complete, robuuste en landelijk dekkend systeem op 1 april gereed te hebben, waarbij zwerfafval daadwerkelijk voorkomen gaat worden.

De ILT heeft vandaag een voornemen tot een ‘preventieve last onder dwangsom’ gestuurd aan het Afvalfonds en verschillende producenten en importeurs van blikjes. Dit betekent dat de ILT voornemens is om op deze manier preventief te handhaven op de startdatum van 31 december 2022 en het Afvalfonds en de aangeschreven producenten en importeurs in gelegenheid stelt hierop te reageren.

Het Afvalfonds voert voor alle producenten en importeurs de UPV (uitgebreide producenten verantwoordelijkheid) uit, ook die van blik. En is daarmee de verantwoordelijke organisatie ten aanzien van toezicht en handhaving. Het Afvalfonds zal vanuit die verantwoordelijkheid de regie voeren richting de ILT namens alle producenten en importeurs. Daarnaast is het Afvalfonds in gesprek met de Staatssecretaris over vervolgstappen.

www.afvalfondsverpakkingen.nl