HomeDossiersDuurzaamheid"80 procent plastic wordt hergebruikt"

“80 procent plastic wordt hergebruikt”

plastichero-2

Van al het in Nederland ingezamelde plastic verpakkingsmateriaal van huishoudens krijgt 80 procent volgens Nedvang, vereniging die gemeenten en bedrijven ondersteunt bij het verwerken van verpakkingsafval, een tweede leven. Nedvang reageerde deze week woedend op uitlatingen van bestuursvoorzitter Ruud Sondag van Van Gansewinkel Groep dat 50 pocent van het plastic afval verdwijnt in Duitse afvalovens. Het bedrijf, dat afval inzamelt en er grondstoffen en energie uithaalt, zei op zijn beurt in reactie op Nedvang dat “achteraf” sprake was van “een misverstand over de interpretatie van recycling en hergebruik”, zo meldt Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad.

“Sondag bedoelde dat maar 50 procent van het ingezamelde plastic echt verwerkt kan worden tot daadwerkelijke nieuwe grondstoffen. De andere helft verdwijnt in de verbrandingsovens (20 procent) of wordt verwerkt tot producten die maar een beperkte milieuwaarde hebben (30 procent)”, aldus een woordvoerder van Van Gansewinkel Groep in Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad.

Nedvang hekelde de uitlatingen van Sondag als een klap in het gezicht van de Nederlandse burgers “die met enthousiasme en massaal plastic verpakkingsafval gescheiden aanbieden en de gemeenten die professioneel de inzameling hebben geregeld”.

Bron: Dagblad De Limburger/Limburgs Dagblad