HomeDossiersDuurzaamheid40% van drankkartons in EU gerecycled

40% van drankkartons in EU gerecycled

drankkartons-1

Veertig procent van de drankkartons binnen de EU in 2012 waren gerecycled. Dat meldt de Alliance for Beverage Cartons and the Environment (ACE). “Na het bijhouden van het recyclen gedurende meer dan twintig jaar is onze sector trots op de vooruitgang die is geboekt”, aldus Katarina Molin, general director van ACE. “In 1992 werd slechts 6000 ton van de gebruikte drankkartons gerecycled. In 2012 is dit aantal toegenomen tot 380.000 ton. De leden van ACE hebben hierin veel bereikt, maar er kan meer vooruitgang worden geboekt als er Europese regels komen voor het recyclen van drankkartons.”

ace-logoKatarina Molin geeft verder aan dat ACE recycling ziet als de beste waste management optie. “Het vermeerderen van het recyclen van drankkartons in Europa komt volledig overeen met de visie van de Europese Commissie. Volgens deze visie moet namelijk worden gestreefd naar een ‘recycling economy', zoals deze is omschreven in de EU Roadmap for a Resource Efficient Europe.”

Drankkartons worden gemiddeld genomen gemaakt van 75% papier, 21% polymeren en 4% aluminium. De papiervezels van gebruikte drankkartons  zijn van hoge kwaliteit en zijn daardoor belangrijk in gerecylced papier. Deze vezels zorgen er namelijk voor dat gerecycled papier zijn eigenschappen behoudt en dat dit kan worden gebruik om nieuwe verpakkingen te maken voor consumer goods. Ook gerecycled polymeer en aluminium zijn populair voor verschillende toepassingen, uiteenlopend van industrieel ruw materiaal tot bijvoorbeeld constructiepanelen.

Kijk voor meer informatie op www.beveragecarton.eu.