HomeNieuws25e editie De Gouden Noot van start

25e editie De Gouden Noot van start

gouden-noot

De 25e editie van de Nederlandse verpakkingswedstrijd De Gouden Noot is van start. Sinds de start in 1958 hebben meer dan 2000 verpakkingsinnovaties om De Gouden Noot gestreden. Met De Gouden Noot stimuleert het Nederlands Verpakkingscentrum (NVC) innovaties op het gebied van verpakte producten en verpakkingen. Iedere onderneming die in de jaren 2008-2009 een verpakking op de Benelux-markt heeft geïntroduceerd, of van plan is dit te doen in 2010, kan inschrijven.

nvc-logoRetailers, fabrikanten van verpakte producten, designbureaus of verpakkingsleveranciers: ze hebben allemaal de mogelijkheid individueel of met een ketenpartner De Gouden Noot te winnen.

De jurering neemt drie volle dagen in beslag. In de eerste ronde wordt bepaald welke tien inzendingen genomineerd worden. Hiertoe trekt de jury zich twee dagen achtereen terug in een grote, voor buitenstaanders afgesloten, conferentiezaal, waar alle inzendingen fysiek staan opgesteld. De jury bestaat uit een twintigtal experts afkomstig uit alle aspecten van het verpakken. Juryvoorzitter is prof.dr. Onno Omta, hoogleraar Management van Innovatie aan Wageningen University and Research (WUR).

De finale vindt drie maanden later plaats, als alle genomineerden zijn opgenomen op de website van het NVC. Dit biedt iedereen via internet de gelegenheid kennis te nemen van de nominaties en eventueel commentaar via het NVC aan de jury door te geven. Iedere finalist krijgt in de finale 30 minuten lang de gelegenheid de jury ervan te overtuigen dat juist zijn inzending het Goud verdient. Behalve Goud worden in deze tweede ronde een Zilveren en een Bronzen Noot toegekend, alsmede zeven Finalistentrofeeën. Het jury-oordeel komt tot stand op basis van unanimiteit.

Alle finalisten worden in de gelegenheid gesteld hun inzendingen te presenteren tijdens de NVC Design Village op de Empack Brussel, 29 en 30 september 2010. Zij worden daarbij ondersteund vanuit de NVC-stand op de beurs. Hetzelfde geldt voor de EMBALLAGE 2010, die van 22-25 november 2010 plaatsvindt in beurscomplex Villepinte Nord te Parijs. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens het 8e Nationale Verpakkingsinnovatie Diner, op 5 oktober 2010 in het Holland Casino te Utrecht. Hier is de innovatieve top van de Nederlandse verpakkingswereld aanwezig.

De tien finalisten worden ook tentoongesteld in de NVC-stand bij de centrale ingang van de Macropak (5- 8 oktober 2010). De tien finalisten worden – evenals de andere winnaars van Europese nationale verpakkingsprijzen – ook opgenomen in de EPIC European Packaging Directory 2011. EPIC is het samenwerkingsverband van de nationale Europese verpakkingsinstituten. De EPIC Directory 2011 wordt geïntroduceerd in Düsseldorf op de avond van 12 mei 2011. Dit is de eerste beursdag van de grootste verpakkingsbeurs ter wereld, de interpack (12-18 mei 2011).

gouden-noot-2008
De CuliDish verpakking van Shieltronics BV, de winnaar van De Gouden Noot 2008.

De inschrijving voor De Gouden Noot 2010 sluit op 31 mei 2010. Voor meer informatie of het aanvragen van een inschrijfformulier stuurt u een e-mail aan Ger Standhardt (g.standhardt@nvc.nl) of bel direct 0182-512411 (Ger Standhardt of Michaël Nieuwesteeg).