HomeNieuws100 FSC en PEFC mini-pallets voor een duurzame emballagesector

100 FSC en PEFC mini-pallets voor een duurzame emballagesector

Stichting Probos heeft 100 pakketjes verstuurd naar grootverbruikers van pallets, met twee mini-pallets vervaardigd van aantoonbaar duurzaam geproduceerd FSC en PEFC-gecertificeerd hout. Doel van deze ‘pallet-brief' actie is om palletgebruikers te stimuleren na te denken over de herkomst van het hout in de pallets die zij gebruiken. Op deze manier wil Probos het gebruik van aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout in Nederland stimuleren en daarmee beter bosbeheer wereldwijd.

De pallet-brief maakt onderdeel uit van het project ‘Duurzame houten verpakkingen' dat Probos uitvoert in samenwerking met de Emballage- en Palletindustrie Vereniging (EPV) en FHG. Met dit project wil Probos producenten en gebruikers van houten verpakkingen stimuleren duurzaam geproduceerd hout te gebruiken. Begin 2010 hebben alle leden van de EPV zich o.a. gecommitteerd aan het behalen van een ‘Chain of Custody' (handelsketen) certificaat. Certificering is hét middel om zeker te stellen dat hout afkomstig is uit goed beheerde bossen. Naast boscertificering, worden bedrijven in de handelsketen (Chain of Custody, CoC) van bos tot eindconsument gecertificeerd om er zeker van te zijn dat het duurzaam geproduceerde hout traceerbaar is.

Het is nu aan de afnemers van houten verpakkingen en pallets om eisen te stellen aan de te leveren producten. Dit is veelal eenvoudiger dan men denkt en levert een belangrijke bijdrage aan duurzaam bosbeheer en bosbehoud wereldwijd. Daarnaast sluit het voorschrijven van aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout naadloos aan op de wens van veel bedrijven om maatschappelijk verantwoord te ondernemen.

De emballage- en palletindustrie verbruikt jaarlijks bijna 40% van het gezaagde naald- en loofhout in Nederland en is daarmee een grootverbruiker van hout. Door houten pallets in te kopen en voor te schrijven met een certificaat voor duurzaam bosbeheer, zoals FSC of PEFC, wordt direct bijgedragen aan het verduurzamen van de houtmarkt in Nederland.

De FSC-gecertificeerde mini-pallets zijn vervaardigd door Schilleman Pallets uit Beuningen en de PEFC-gecertificeerde door FHG Faber Pallets uit Assen. Deze beide palletproducenten zijn in het bezit van een CoC-certificaat en hebben voor deze gelegenheid 100 pallets geproduceerd met mini-afmetingen in aantoonbaar duurzaam geproduceerd hout.

Kijk voor meer informatie op www.duurzamehoutenverpakkingen.nu.