HomeKennisbankMarktinformatieVolledig recyclen van plastic raakt volgens NVGP en KIDV ook gebruiker

Volledig recyclen van plastic raakt volgens NVGP en KIDV ook gebruiker

Plastic volledig recyclen betekent niet alleen dat plastic eindeloos wordt gesmolten en hergebruikt, producten zullen ook anders worden verpakt. “Plastic verpakkingsmateriaal 100 procent recyclen, gaat niet zonder gevolgen voor de consument. Met een systeemverandering krijgt iedereen te maken. Misschien moeten mensen straks met een lege pot of fles naar de winkel om die te vullen.”

Karen van de Stadt van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV), verwacht dat ­recycling en hergebruik van ver­pakkingen elkaar in de toekomst ­beter zullen aanvullen. De verpakkingskundige van het instituut dat het verpakkende bedrijfsleven inspireert en adviseert, erkent dat de producent de milieubelasting door plastics moet verminderen. Ze voorziet daarnaast een actievere rol voor de consument. Alleen dan is 100 procent recycling in 2025 haalbaar.

Staatssecretaris Stientje van Veld­hoven maakte daarover met zeventig bedrijven afspraken in het Plastic Pact. Van Veldhoven had al een akkoord met het bedrijfsleven over hergebruik van kleine plastic flesjes. Eind 2020 moet 90 procent worden hergebruikt en er moet zeker 70 procent minder in het zwerfafval zitten, anders wordt in 2021 statiegeld ingevoerd op plastic flesjes. Het gros van de gemeenten is daar sowieso voor.

De consument scheidt zijn afval enthousiast, blijkt uit de ervaringen van Cyclus, afvalinzamelaar in Zuid-Holland. Sinds een jaar of drie zamelt het plastic afzonderlijk in en een kleine twee jaar geleden kwamen daar blik en drankenkartons bij. “Dat is zo’n succes dat de frequentie waarmee onze vrachtwagens rijden, steeds is bijgesteld”, aldus Judith Beltman van Cyclus. “Aanvankelijk werd plastic eens in de vier weken opgehaald. Nu rijden we wekelijks om pmd – plastic, metaal en drankenkartons – op te halen.”

Lees verder